Britanska ambasada u Prištini pozdravila predaju posmrtnih ostataka srpskih civila stradalih ’99

Britanska ambasada u Prištini pozdravila predaju posmrtnih ostataka srpskih civila stradalih '99
FOTO: Britanska ambasada u Prištini

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je vest da su kosovske vlasti danas na prelazu Merdare predale posmrtne ostatke trojice srpskih civila ubijenih tokom rata njihovim porodicama nakon uspešne identifikacije.

Iz ove ambasade navode da ostaju posvećeni radu na podršci, te da podstiču dublju saradnju po pitanju identifikacije nestalih lica na Kosovu.

„Više od 25 godina nakon sukoba, porodice nestalih osoba nastavljaju da žive u tuzi, nesvesne gde se nalaze njihovi najmiliji. Ostajemo posvećeni našem radu na podršci osnovnom pravu ovih porodica da znaju sudbinu svojih rođaka i podstičemo dalju i dublju saradnju po ovom pitanju“, naveli su.

Tela vraćena na prelazu Merdare

Kako je danas izvestio Kim, u pitanju su Momir Milenković, Svetislav Đapa i Perke Mladenović.

Posmrtni ostaci Momira Milenkovića iz Prizrena kidnapovanog 29. juna 1999. godine predati su na njegovoj porodici koja tvrdi da je on otet zajedno sa prijateljem muslimanske veroispovesti.

Tela Svetislava Đapa iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca preuzeli su predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Direktor Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović danas je kazao da su porodice Milenković, Đapa i Mladenović nakon 25 godina dočekale dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijh. Odalović je naglasio da porodice kidnapovanih treba staviti u prvi plan, a ne politiku.

Istakao je i da su tela koja su danas predata pronađena pre više do 20 godina.

Prethodna primopredaja posmrtnih ostataka obavljena je takođe na prelazu Merdare 2021. godine.

U službenim evidencijama Komisije Vlade Srbije za nestala lica još 1.613 osobe se vode kao nestale nakon sukoba na Kosovu, 567 njih je srpske, a ostali su albanske nacionalnosti.

Do sada je pronađeno i porodici predato 385 posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti.

Predati posmrtni ostaci troje srpskih civila stradalih 1999. godine


Povezane vesti:

Predati posmrtni ostaci troje srpskih civila stradalih 1999. godine

Na Merdaru sutra Priština predaje Beogradu posmrtne ostatke troje srpskih civila stradalih na Kosovu 1999. godine


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.