Tužilaštvo pokreće istragu protiv profesora Krasnićija kojeg su studenti optužili za uznemiravanje

Tužilaštvo pokreće istragu protiv profesora Dževata Krasnićija
FOTO: Alban Bujari

Tužilaštvo pokreće istragu protiv profesora Dževata Krasnićija…

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Osnovno tužilaštvo u Prištini donelo je odluku o pokretanju istrage protiv profesora Dževata Krasnićija (Xhevat Krasniqi), zbog seksualnog uznemiravanja.

Ovu vest je potvrdila portparolka Tužilaštva u Prištini, Ljaureta Uljaj (Laureta Ulaj).

„Obaveštavamo vas da je Osnovnom tužilaštvu u Prištini stigla krivična prijava za predmetni slučaj. Državni tužilac je doneo odluku o pokretanju istrage protiv Dž. (Xh) K. Ovaj krivični predmet se vodi u skladu sa zakonskim odredbama ZKPK“, kazala je Uljaj.

Suspendovan

Dževat Krasnići je suspendovan sa posla 23. aprila nakon što ga je 27 studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje.

„Na osnovu odluke Etičkog saveta i preporuke Rektorata, rektor univerziteta u Prištini doneo je odluku o suspenziji prof. Dž. K., sa trenutnim dejstvom, prema relevantnom normativnom okviru, do okončanja istražnih radnji državnog tužilaštva“, navedeno je u saopštenju Rektorata UP, prenosi Zeri.

U prijavama studenata pominje se da je profesor iznosio komentare seksualne prirode, komentarisao izgled studentkinja i postavljao provokativna pitanja.

„Ušla sam da se konsultujem sa dotičnim profesorom i da vidim zašto mi je skinuo 0,5 poena sa ispita, recimo da nisam dobila odgovor, ali sam napustila njegov kabinet šokirana nimalo adekvatnim, moralnim i neprofesionalnim odgovorom. I evo, citiram njegove reči: ‘Pravedan sam u proceni, pa ću kada se istuširam da Vas izmasiram’, rukama je demonstrirao reč ‘masaža’ i prišao je da me zagrli“, navela je jedna od studentkinja u svojoj žalbi koja je predočena Etičkom savetu.


KoSSev: Uz optužbe na račun profesora Krasnićija za seksualno uznemiravanje, studenti su 11. aprila održali protes u sklopu kojeg su na više sati blokirali ulaz u rektorat.

Više o slučaju profesora Dževata Krasnićija možete pročitati ovde:

Protest u Prištini: Studenti traže ostavku profesora i optužuju ga za seksualno uznemiravanje, Đinovci na kratko uhapšen

Priština: Univerzitet suspendovao profesora kojeg su studenti optužili za uznemiravanje


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.