Lajčak sa Rakićem i Kurtijem o nastavku dijaloga i borbi protiv pandemije

Lajčak Miroslav
Foto: N1

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, potvrdio je danas da je u okviru diskusije sa političkim liderima regiona, razgovarao sa kosovskim premijerom u ostavci Aljbinom Kurtijem i gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem.

U objavi na Tviteru poručio je da su razgovori bili korisni i produktivni.

„Nastavljajući razgovore sa političkim liderima u regionu, razgovarao sam i sa drugim partnerima – sa vršiocem dužnosti premijera Aljbinom Kurtijem i Goranom Rakićem. Imali smo produktivne i korisne razgovore u vezi sa nastavkom dijaloga i pomoći EU u vezi sa COVID-om 19“.

Da je Rakić razgovarao sa Lajčakom, zajedno sa potpredsednikom svoje stranke, Igorom Simićem, saopšteno je na Fejsbuk stranici Srpske liste.

„Putem video poziva razgovaralo se o zajedničkim naporima za suzbijanje pandemije, kao i o potrebi da se spreče bilo kakve jednostrane akcije koje mogu dodatno da otežaju dijalog Beograda i Prištine“, navodi se u objavi.

Kurti: Da li si ubedio srpsku stranu da odustane od razmene teritorija?

Kosovska vlada se potom oglasila saopštenjem, poručivši da je Kurti Lajčaka informisao o situaciji u vezi sa COVID-om 19, kao i o merama koje je kosovsko Ministarstvo zdravlja preduzelo u borbi protiv koronavirusa.

Drugi deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te mu je Kurti saopštio da trenutno analizira do sada postignute sporazume, kao i da vodi razgovore sa strankama koje će biti uključene u ovaj proces.

Lajčaka je upitao – „da li je ubedio srpsku stranu da odustane od ideje razmene teritorija između Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Sagovornici su saglasni da bi trebalo da se nastavi sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština, čim se završi pandemija koronavirusa.

Lajčak je postavljan za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine 2. aprila ove godine i njegov mandat trajaće do 1. marta 2021. godine.

Ubrzo nakon preuzimanja mandata razgovarao je sa kosovskim premijerom u ostavci, koji mu je, između ostalog, saopštio da će ubrzo sastaviti tim za dijalog sa Beogradom, koji će on da predvodi, a čiji će članovi biti predsednik, predsednica skupštine i predstavnici partija, među kojima je i Srpska lista.

Lajčak je razgovarao i sa kosovskim predsednikom predsednikom Srbije, poručivši im da je spreman za nastavak dijaloga, ali i da je morao da odloži planove usled novonastale situacije sa pandemijom koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.