Lajčak Vučiću: Neumorno ću raditi kako bi došlo do napretka u dijalogu BG-PR

Vučić Lajčak
FOTO: Predsedništvo Srbije

Vest je ažurirana

Nakon razmene pisama sa kosovskim predsednikom i premijerom u ostavci, Hašimom Tačijem i Aljbinom Kurtijem, specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, razgovarao je ovog jutra i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Preneo mu je poruku da će „neumorno raditi na tome da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine“, kao i da će se sa njim sastati čim prođe zdravstvena kriza izazvana korona virusom, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Da je razgovarao sa Vučićem, potom je na svom Tviter nalogu potvrdio i sam Lajčak.

„Imao sam dobar i konstruktivan razgovor o očekivanjima u dijalogu, odgovoru na COVID-19, pomoći EU. Radujem se što ću raditi sa svojim partnerima za dobrobit svih ljudi Zapadnog Balkana“.

Da je ovog jutra razgovarao sa Lajčakom, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je tokom svog današnjeg gostovanja na TV Prva.

„Imao sam dobar razgovor sa Lajčakom – razgovarali smo i o koroni i o Kosovu i o evropskoj perspektivi Srbije“.

Potom je iz predsedništva saopšteno da je predsednik rekao Lajčaku da je „Srbija posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje“.

Lajčak je rekao da će „neumorno raditi na tome da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da će se sa predsednikom Vučićem sresti čim prođe zdravstvena kriza izazvana koronavirusom“, navedeno je u saopštenju.

Vučić je Lajčaku ujedno čestitao stupanje na dužnost izaslanika i izrazio uverenje da će on „tu dužnost obavljati odgovorno i nepristrasno“.

Lajčak je predsedniku rekao da će EU pomoći Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo, ne samo novcem za hitne potrebe u borbi protiv zarazne bolesti, nego i dugoročnom podrškom društvenom i ekonomskom oporavku posle pandemije“, dodaju iz Predsedništva.

Vučić se zahvalio na pomoći EU i poručio da je u krizama „poput ove neophodna saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, ali i u samom regionu“.

On je dodao da je zabrinut zbog širenja virusa na Kosovu Metohiji i „izrazio odlučnost Srbije da pomogne srpskoj zajednici na KiM, kao i spremnost na saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija Prištine u zaustavljanju Covid-19“, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je nedavno imenovan za predstavnika EU u dijalogu između Beograda i Prištine, a samo nekoliko dana kasnije razmenio je pisma sa kosovskim premijerom u ostavci, Aljbinom Kurtijem, koji mu je poručio da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom, ali i da će formirati pregovarački tim koji će on da predvodi.

Ubrzo se Lajčak obratio i kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, kojem je saopštio da je već pripremio planove za početak rada na procesu dijaloga, ali i da je morao da ih izmeni zbog pandemije koronavirusa.

Lajčak je pozdravio ukidanje taksi i saopštio prištinskim zvaničnicima da „namerava da unapredi proces dijaloga“ i da se sastane sa njima kako bi razmenili stavove o „tome kako ići napred“.

„To neće biti moguće u bliskoj budućnosti; međutim, ova situacija me neće sprečiti da se angažujem“, poručio im je Lajčak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.