Kurti Lajčaku: Uskoro ću napraviti tim za dijalog, ja sam vođa a Tači član

Miroslav Lajčak Kurti
FOTO: EPA/Klix.ba

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, uputio je pismo specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, saopštivši mu da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom, ali i da će formirati pregovarački tim koji će on da predvodi. Među članovima tima, osim predsednika i predsednice skupštine biće i predstavnici partija, među kojima je i Srpska lista, barem kako je Kurti to planirao.

Miroslav Lajčak imenovan je nedavno za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana, nakon čega je saopštio da će uskoro započeti sa konsultacijama povodom pokretanja dijaloga.

Njemu se pismom već obratio kosovski premijer vlade u ostavci, Aljbin Kurti, čestitavši mu na imenovanju i poručivši mu da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom uz posredovanje EU i SAD, saopštila je kosovska vlada.

„Smatramo da obe strane moraju intenzivno raditi na postizanju konačnog sporazuma o svim sporovima između Kosova i Srbije. Da bi ovaj proces bio što sveobuhvatniji i iscrpniji, obe zemlje moraju se složiti da će za pregovarački sto izneti sva nerešena pitanja svojih bilateralnih odnosa. To je preduslov da rezultat dijaloga bude uspešan“, poručio mu je Kurti.

„Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu“

Sa druge strane, o pitanjima kao što su „suverenitet, teritorijalni integritet, unutrašnji poslovi“, „ne treba raspravljati“, poručuje.

„Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i SAD moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora biti propraćen garancijom Evropske unije i SAD koje se obavezuju za međusobnu i potpunu primenu sporazuma“, poručio mu je Kurti.

Evropska unija, kao projekat mira i socijalne zaštite, nije izgubila svoju relevantnost i istorijski značaj. S obzirom na trenutnu političku i istorijsku prognozu, Evropska unija postaje neophodnost

Kurti Lajčaku poručuje i da „sporazum mora biti propraćen paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mera koje bi ubrzale konvergenciju životnog standarda u obe zemlje, kao i njihovu integraciju u Evropsku uniju“.

Formiraću pregovarački tim

Kurti je saopštio Lajčaku da će formirati pregovarački tim Kosova koji će biti „sveobuhvatan i rodno uravnotežen“. Ovaj tim predvodiće Kurti a njegovi članovi biće predsednik Kosova i predsednica skupštine, te po, kako Kurti planira, jedan predstavnik sledećih političkih stranaka: LVV ,LDK, PDK, AAK-PSD, NISMA-AKR, Srpske liste, Grupe 6+.

„Tehnički timovi će biti imenovani čim se sastavi lista pitanja koja treba da se reše, čim se o tome zajedno dogovore na političkom nivou. Trenutno sam u procesu planiranja, za formiranje tima naših najboljih profesionalaca i stručnjaka iz akademije i civilnog društva, koji bi pripremali i razvijali dijalog za određene oblasti i probleme“, dodao je Kurti.

„Odluku o ukidanju taksi vidim kao znak vaše spremnosti da pristupite dijalogu uz posredstvo EU“

U odgovoru na Kurtijevo pismo koji je takođe objavljen na sajtu kosovske Vlade, Lajčak mu je poručio da ga:

„Veoma ohrabruje to što sam u vašem pismu pročitao da je Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i procesu dijaloga i da je spremno da radi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu“.

Lajčak je poručio Kurtiju da je njegovim imenovanjem Evropska unija potvrdila svoju opredeljenost za dijalog, ali i da Kurtijevu spremnost za dijalog vidi u ukidanju taksi.

„Kao što ste i Vi istakli, to je važno za dobro naroda na obe strane. Uveren sam da ako postoji istinska politička volja dve strane i kroz dijalog, možemo postići rezultate kojima težimo, u korist naroda na Kosovu i u Srbiji. Vašu odluku o ukidanju tarife vidim kao prvi konkretan znak vaše spremnosti da pristupite dijalogu uz posredstvo EU.“

Regionalna saradnja u ovim izazovnim vremenima, posebno kada je reč o neometanom protoku robe, od suštinskog je značaja za održavanje pandemije pod kontrolom. Takođe u tom kontekstu želim da ponovim zadovoljstvo EU na odluku o ukidanju tarife na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.


Dozvolite mi da vas uverim da je za Evropsku uniju i njene države članice veoma važno da pomognemo našim susedima sa Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu. Kosovo deli evropsku perspektivu zapadnog Balkana i verujem da ćemo našim radom u dijalogu i napretkom na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa omogućiti dalji napredak na vašem evropskom putu

„Ova situacija me neće sprečiti da se angažujem“

S obzirom na okolnosti sa korona virusom, Lajčak poručuje da će morati da prilagodi svoje planove za početak rada, ali i da bi voleo da lično upozna Kurtija.

„Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj budućnosti; međutim, ova situacija me neće sprečiti da se angažujem“, poručio je Lajčak Kurtiju.

Poručio mu je da će ga kontaktirati kako bi se započelo sa onim „za šta se nadam da će biti dobra i plodna razmena i saradnja između nas“.

„U međuvremenu bih vas ohrabrio da iskoristite ovaj period ograničenja zbog virusa korone, kako biste mogli da nastavite da delujete i pripremate se za nastavak procesa“, dodao je Lajčak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.