Predstavnik EU za dijalog BG-PR Tačiju: Morao sam da promenim planove za početak rada zbog Covid-19

Lajčak Miroslav
Foto: N1

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, nakon razmene pisama sa kosovskim premijerom u ostavci, Aljbinom Kurtijem, obratio se i kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju. Lajčak navodi da je već pripremio planove za početak rada na procesu dijaloga, ali i da je morao da ih izmeni zbog pandemije koronavirusa.

U pismu upućenom Tačiju, Lajčak navodi da namerava da unapredi proces dijaloga između Beograda i Prištine, dodajući da kroz političku volju obe strane mogu da se postignu rezultati koji će biti od koristi građanima.

Poručuje da je u vreme pandemije veoma značajna regionalna saradnja.

Lajčak je još jednom pozdravio ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH i njihovo ukidanje vidi kao važan i konkretan korak Prištine kako bi se nastavio dijalog. Sa druge strane, uvođenje mere reciprociteta prema Srbiji nije komentarisao.

Lajčak poručuje da je već pripremio plan za početak svog rada na procesu dijaloga Beograda i Prištine, ali:

„Uzimajući u obzir krizu sa koronavirusom, morao sam da promenim planove za početak mog rada. I dalje nameravam da se sastanem sa Vama i sa svim kosovskim liderima što je pre moguće i da razmenimo stavove o tome kako ići napred. Ovo neće biti moguće u bliskoj budućnosti, ipak ova situacija me neće sprečiti u tome da se uključim i to je razlog zašto Vam pišem“.

Podsetimo, predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine prethodno je razmenio pisma sa kosovskim premijerom u ostavci, Aljbinom Kurtijem, koji mu je poručio da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom, ali i da će formirati pregovarački tim koji će on da predvodi. Među članovima tima, osim predsednika i predsednice skupštine biće i predstavnici partija, među kojima je i Srpska lista, poručio je Kurti.

U svom odgovoru Lajčak mu je saopštio da bi voleo da se lično upozna sa Kurtijem u narednim danima i razmeni sa njim mišljenja „o putu koji je pred nama“. To neće biti moguće u bliskoj budućnosti; međutim, ova situacija me neće sprečiti da se angažujem“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.