Lajčak počinje sa konsultacijama o dijalogu BG-PR; Šefovi misija i zemalja EU pozdravili imenovanje

Lajčak Miroslav
Foto: N1

Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama namenjenim dijalogu Beograda i Prištine, potvrdio je portparol Evropske službe za spoljne poslove, Petar Stano. Najava o konsultacijama stiže samo četiri dana nakon što je Lajčak zvanično imenovan za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Mandat novog specijalnog predstavnika EU usmeren je ka postizanju „sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumeva ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine“, potvrdio je Stano.

Deo mandata, međutim, usmeren je i ka „poboljšanju dobrosusedskih odnosa i pomirenju među partnerima na Zapadnom Balkanu“.

„Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i doslednosti EU politike na Zapadnom Balkanu“, zaključio je Stano, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, saopštio je nedavno da će on pomagati Lajčaku u ponovnom pokretanju i posvećivanju neophodne pažnje dijalogu.

„Na početku mog mandata sam rekao da je to jedan od mojih prioriteta i stvari gde bi mi morali da se popravimo. Možda nismo rešli izraelsko-palestinski problem, ali trebalo bi da budemo u stanju da rešimo problem u našem neposrednom susedstvu“, izjavio je Borel.

Povodom imenovanja Lajčaka prethodno su se oglasili u zajedničkom saopštenju šefovi misija zemalja članica EU u Beogradu i Prištini, koji su pozdravli imenovanje Lajčaka i pozivali dve strane da nastave dijalog.

„Njegovo imenovanje je signal snažne angažovanosti Evropske unije u dijalogu“ navodi se u saopštenju.

Pozvali su obe strane da uz angažman novoimenovanog specijalnog predstavnika EU nastave proces bez odlaganja.

Lajčak je na ovu funkciju izabran 3. aprila, a njegov mandat trajaće 12 meseci. Odluka o imenovanju naišla je na momentalno odobravanje ambasadora zemalja EU u Prištini, ali ne i političara u ovom gradu, više o tome čitajte u:

Lajčak i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine

Ambasadori zemalja EU pozdravili imenovanje Lajčaka, Priština ne deli njihov entuzijazamPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.