Priština: Dvoje inficiranih koronavirusom u kritičnom stanju

COVID-19 za kosovo korona virus
Foto: KoSev, Ilustracija

Na Infektivnoj klinici u Prištini hospitalizovano je ukupno 47 osoba zaraženih koronavirusom od kojih su dve u kritičnom stanju, saopšteno je ovog jutra iz Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, 41 osoba je u stabilnom stanju, četiri osobe su na terapiji kiseonikom, dok su dva pacijenta u kritičnom stanju, na mehaničkoj ventilaciji, potvrđeno je jutros iz ove klinike.

U saopštenju se navodi da se za još 10 pacijenata čekaju rezultati uzoraka, dok su 4 osobe koje su smeštene na klinici, negativne na koronavirus.

Prištinski infektolog, Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), poručuje da se vrhunac koronavirusa očekuje sredinom aprila, ali i da „ništa nije sigurno“.

„Rekao sam da će vrhunac biti dostignut sredinom aprila. Nismo sigurni, ali respiratorne infekcije započinju svoj ciklus na jesen ili zimu, a zatim završavaju ciklus tokom leta. Ali ništa nije sigurno“, dodao je Krasnići.

Prema poslednjim podacima kosovskog Instituta za javno zdravlje, u kojima nisu uvršteni podaci osoba iz srpskih sredina, čiji su uzorci slati na testiranje u centralnu Srbiju, na Kosovu je registrovano 165 pozitivnih slučajeva koronavirusa, od toga su tri osobe preminule, a 24 je izlečeno.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.