300 meštana Štrpca na protestu upozorenja, da im pokažemo da nećemo posustati ukoliko nastave da grade MHE

Protest štrpce
FOTO: Dejan Stevanović

Oko trista meštana Štrpca okupilo se danas kod mesta Obe Reke kako bi još jednom ukazali na to da se protive nastavku gradnje hidroelektrana od strane kompanije Matkos group, ali i iskazali nezadovoljstvo povodom navoda da ova kompanija poseduje sve neophodne dozvole u šta meštani sumnjaju. Danas je održan potest upozorenja – da im pokažemo da nećemo posustati, da smo tu, da želimo da branimo i branićemo, kaže u izjavi za KoSSev, meštanin Štrpca, Stojan Josimović.

U nedavnom intervjuu za KoSSev, generalni direktor Matkos Grupe, Ljabinot (Labinot) Vitija, govorio je o projektima izgradnje minihidroelektrana u opštini Štrpce. Odbacio je višegodišnje optužbe meštana na račun ove kompanije da se izgradnjom ugrožava životna sredina, voda za piće, da se krše zakoni, ali i da nemaju sve neophodne dozvole. Ovakve optužbe pripisao je pojedincima „koji ne žele najbolje za razvoj i dobrobit građana“.

„Njegove tvrdnje su lažne i jednostrane. Tačno je da on ima neke dozvole, ali nikada te dozvole nije prikazao i mi to nismo videli“, izjavio je, sa druge strane, nakon današnjeg protesta meštanin Štrpca, Stojan Josimović.

Čak i da ova kompanija ima sve dozvole za izgradu mini hidroelektrana, naš sagovornik postavlja pitanje – kako je do njih došla, jer je, kako tvrdi „sve to protivzakonito“.

„Kako je mogao neko u ministarstvu da da bilo kakvo rešenje ili saglasnost kada se radovi odvijaju u zaštićenoj zoni. U zakonu striktno piše da je to zaštićena zona“, dodao je Josimović.

Njima je cilj da probiju, da realizuju projekat, da operu svoj novac i kažu evo, to je to, gotovo je

Međutim, čak i da je tačno da ima dozvole, prema njegovom mišljenju, prvi uslov za izgradnju ovakvog projekta nije ispunjen:

„U pitanju je javna debata. Oni pričaju o nekom potpisu, da se nešto odigralo u Kačaniku, ali kako onda on nije pokazao zapisnik sa te javne debate i da kaže ‘evo, uredno smo pozvali ljude, vidite ljude koji su potpisali’… Ništa od toga oni ne upotrebljavaju“.

Ali kada je u pitanju sila. Kada sila institucije stoji iza jedne takve grupe, lako je njima da mašu papirima, mogu i prazan papir da prikazuju kao neku dozvolu

Meštanima se danas obratio savetnik kosovskog premijera i direktor Kancelarije za zajednice, Cvetko Veljković, koji je, prema rečima Josimovića poručio da je kosovska vlada uz meštane i da su protiv završetka ovog projekta.

Josimović navodi da je ujedno Veljković predložio održavanje sastanka kojem bi prisustvovali predstavnici meštana ugroženih sela.

Josimović poručuje da su meštani ovim protestom hteli da ukažu na to da se nisu uspavali i da pošalju poruku „tu smo, želimo da branimo i branićemo“.

Sledeći protest, kako navodi Josimović, biće održan ukoliko se nastavi sa radovima.

U opštini Štrpce do sada je izgrađena samo jedna mini hidroelektrana koja već proizvodi struju. Ostala tri projekta trenutno su pauzirana zbog pandemije, dok se prema navodima generalnog direktora ove kompanije, Ljabinota Vitije, završetak izgradnje očekuje do kraja ove godine.

Pročitajte još:

Direktor Matkos Grupe: Nismo ušli u privatnu svojinu, imamo sve dozvole, završetak radova do kraja godine

Štrpce, čija je međa pored reke?

Narod sa Šare u borbi protiv MHE: Branimo postojanje a potomcima vode

Ko je pretukao Štrpčane? Ombudsman ne pokreće istragu “jer mu se niko nije žalio”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.