Komentar dana: Nenad Radosavljević

Piše: Nenad Radosavljević

Krajem prošle 2022. i početkom ove godine, Aleksandar Vučić je smislio da Srbi na severu Kosova napuste policiju, pravosuđe i lokalne samouprave. Smislio je to i za poslanike ali ih je ubrzo vratio. Neke druge ali iz iste strukture, tj. Srpske liste.

Njegovi poslušnici i pristalice su na sva zvona objasnili to kao patriotski čin i pobedu njegove “mudre politike”.

Oni koji ne spadaju u takve, među kojima sam i ja, su s’ razlogom objasnili to kao nepromišljen potez i to, kao i ja, racionalno obrazložili time što je na taj način omogućeno Prištini da upražnjeni prostor pomenutih institucija popunjavaju, polako i bez žurbe onako kako to njima odgovara.

To ide sporo ali se ipak odvija. Policija se na severu Kosova uspostavila u obliku čestih patrola i punktova na bitnim tačkama kao i u policijskim stanicama.

Administrativne poslove građanima u sudu obavljaju službenici Albanci koji su nastavili da rade, a od ustoličavanja gradonačelnika bez legitimiteta vlast u Prištini ne odustaje.

Ja se poslednjih dana preispitujem što se tiče tog stava i razmišljam da li je to bio njegov nepromišljen potez ili veoma promišljen, dobro isplaniran i sproveden plan odnosno sprovođenje obećanja po osnovu koga je od strane zapada doveden na vlast, a to je uspostavljanje suvereniteta Prištine na celom prostoru odnosno i na severu Kosova.

Elem, od dolaska na vlast 2012. i 2013. i tada potpisanim sporazumom u Briselu, počela je integracija severa Kosova. Do tada, dve tri godine u nazad ne samo da na sever nisu prelazili pripadnici KPS-a i KBS-a već je bilo ograničeno i kretanje međunarodnim organizacijama i službenicima stranih ambasada.

Onda je AV integrisao lokalne samouprave na dogovorenim izborima, formirao svoju Srpsku listu, dao joj finansijsku podršku i instrumente upravljanja narodom. Onda je integrisao srpske bezbednosne strukture u Kosovsku policijsku službu, a raspustio srpsku policiju, Civilnu zaštitu i FTO.

Na kraju je pored drugih ustupaka Prištini u pogledu telefonskog pozivnog broja, energetike i mnogo čega drugog, što nije tema ovog teksta, integrisao srpski pravosudni sistem u Kosovski.

Sve te integracije su normalno dovele kroz mesece i godine do uspostavljanja funkcionalne zavisnosti stanovništva na severu Kosova od prištinskih institucija i sistema u pogledu ličnih dokumenata, katastra, otvaranja bankovnih računa zarad primanja plata i mnogo čega drugog kao npr. registarskih tablica koje su sa odugovlačenjem, ali ipak rešene i sledeće godine KM tablice ćemo moći da vidimo samo na automobilima koji su već dugo na “klocnama” sa kojih nikada i nikuda neće.

Za sve to vreme Srbi su smatrali da su svoji na svome, a Srpska lista da je gospodar severa i naroda na njemu i uživala u privilegijama moći i novca koje su njeni funkcionerčići nemilice otimali.

Onda dolazi AV-ova strateška odluka da policija, sud i lokalne samouprave napustaju institucije.

Posle 10 godina, odjednom, u prazan prostor ulaze specijalne, obične i saobraćajne policije i definitivno stvaraju preduslove za konačno ostvarivanje suvereniteta na celoj teritoriji Kosova.

Dolazi i druga isto tako “strateška” da Srbi ne učestvuju na izborima. Lokalne samouprave su sada lojalne Prištinskoj vlasti i biće ih teško uspostaviti ali se njima ne žuri.

Što se tiče sudova sve ono što se sada ne rešava na severu prenosi se u nadležnost sudova u Prištini tako da građani, Srbi sa severa, kojima je to neophodno, svoje potrebe ostvaruju tamo. A zašto je AV ostavio poslanike u skupštini? Pa zato da pokaže da su Srbi deo sistema.

E, a zašto je gradonačelnike severa oslobodio pozicija i raspustio ih? Pa zato da bi ih oslobodio odgovornosti.

I sada oni kao da nisu ni bili tu.

Dakle, za 10 godina provedenih u integraciji koju nam je AV smislio, mi smo postali funkcionalno zavisni od institucija u Prištini, naše institucije su prvo integrisane, a onda ugašene i mi smo sada potpuno deo sistema kosovskog.

Priština je zaokružila suverenitet na celoj teritoriji Kosova, a AV je svoj zadatak ispunio.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.