Kusari: Na Kosovu pogoršana sloboda medija zbog pandemije, finansijskih problema i napada na novinare

Flutura Kusari
FOTO: ECPMF

Međunarodni dan slobode medija, Kosovo dočekuje sa pogoršanom slobodom medija, uglavnom zbog pandemije kovida-19, finansijskih problema i fizičkih napada na novinare koji ostaju nekažnjeni, ocenila je za Radio Slobodnu Evropu, Fljutura Kusari (Flutura Kusari) advokatica za prava medija.

Prema njenim rečima, na loše stanje u medijima uticao je i pogrešni pristup izvršnih vlasti, a kao primer navodi incident sa internet portalom Insajderi, koji je, kaže ona, eskalirao do te mere da su intervenisali policija i tužilaštvo naspram prava novinara koji štite svoje izvore.

U izveštaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2020. godinu, u delu koji govori o slobodi govora i medija na Kosovu, navodi se da postoje verodostojni izveštaji da su neki zvaničnici, političari, preduzeća i verske grupe pokušali da zastraše predstavnike medija.

O problemima sa kojima se suočava medijska scena na Kosovu, Kusari ocenjuje da postoji sistematski problem ali i kako kaže, tu su i neki novi problemi.

„Na primer, zlostavljanje putem interneta, posebno nad novinarkama, ali i novinarima uopšte. Ali imamo i sistemskih problema koji se produbljuju, kao što su: finansijsko stanje medija i problem kvaliteta sadržaja. Verujem da je glavni problem kod nas nedostatak finansijske samoodrživosti, za koju mediji još uvek ne mogu da pronađu rešenje – takođe odgovorna je i država – a onda iz toga nastaju i drugi problemi, poput autocenzure, loš kvalitet izveštavanja i ostalo“, kaže Kusari.

Ona podvlači da kao veliki problem ostaju fizički napadi na novinare i nedostatak rezultata u istrazi za te napade.

Strategija i akcioni plan za zaštitu novinara

Fljutura Kusari navodi da bi kosovska vlada, premijer, poslanici u kosovskoj skupštini ali i ostali koji se nalaze na važnim funkcijama u institucijama, trebali odmah da počnu sa izradom nacionalne strategije i akcionog plana za zaštitu novinara.

„Ona bi trebala da se zasniva na dva stuba. Dakle, bezbednost novinara i da se smanji zloupotreba interneta. Ukoliko bi se tako nešto dogodilo, onda bi to bio vrlo dobar pokazatelj da je nova Vlada zainteresovana da se situacija slobode govora i slobode medija ne pogoršava, a drugo, treba da pokažu da su zainteresovani da se situacija poboljša“, kaže Kusari.

Ona podvlači da će, ukoliko Vlada ne preduzme ništa po pitanju slobode medija, Kosovo završiti na listi zemalja u kojima je gotovo nemoguće biti novinar.

Prema podacima Kancelarije glavnog tužioca, tokom prethodne godine, prijavljeno je 35 slučajeva napada na novinare i pretnje, a optužnice su podignute samo u pet slučajeva, navode iz RSE.

U 14 slučajeva krivični postupak uopšte nije pokrenut, jer novinari slučajeve nisu prijavili policiji ili tužilaštvu ili jednostavno tužilac nije pronašao elemente krivičnog dela, dok su za 17 drugih slučajeva u toku postupci verifikacije informacija, za neke je u toku istraga nakon čega će se znati da li će optužnica biti podignuta ili će se prekinuti istraga.

Samo za jedan slučaj iz 2020. godine je doneta presuda.

Šta plaši novinare?

Gentiana Begoli, predsednica Udruženja novinara Kosova, navodi da je u poslednje tri godine zabeležen porast slučajeva napada na novinare.

Precizira da je tokom 2018. godine bilo 17 slučajeva na koje je Udruženje novinara reagovalo, u 2019. godini je zabeležen 21 slučaj napada, a u 2020. godini 24 slučaja.

Od početka 2021. godine do sada, Udruženje novinara na Kosovu je reagovalo šest puta i to na fizičke napade, linč i seksistički jezik, ali i zbog pretnji i ometanje novinara u radu.

Begoli ističe da postoji sporazum sa pravosudnim institucijama da se slučajevi napada na novinare tretiraju kao prioritetni ali se to do sada nije dogodilo.

„Sve naše kolege koje su napadnute zabrinute su zbog rasta broja slučajeva (napada). To ih zapravo obeshrabruje, svaki dan je više prijava slučajeva napada nadležnim institucijama, imajući u vidu da se proces odugovlači ukoliko je napadač jači. Prema tome, svi ovi podaci koji su nedavno objavljeni u međunarodnim izveštajima pokazuju realnu sliku na Kosovu i da se atmosfera u kojoj novinari rade svakim danom pogoršava“, kaže Begoli.

Danas je Svetski dan slobode medija, više u:

Guteraš: Sve vlade da podrže slobodne, nezavisne i raznolike medije

Nezavisni novinari u borbi za istinu – ovo su njihove priče

Ugroženi sloboda, rad i fizička bezbednost novinara

Vorgučić: Najveći problem u izveštavanju medija nesaradnja sa institucijama

Borelj: Sloboda medija pod pretnjom

Dan slobode medija: BIRODI ocenjuje – u Srbiji stvorena industrija populizma

UNS – poslednjih godinu dana iz perspektive novinara: Pritisci, pokušaj slabljenja medija, napadi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.