Ugroženi sloboda, rad i fizička bezbednost novinara

Foto: RTV Kim

Novinari redakcija na srpskom jeziku i članovi Društva novinara Kosova i Metohije upozorili su danas u Gračanici na ugrožavanje slobode medija, ali i sve češće pritiske i sukobe među kolegama iz UNS-a. Oni su još jednom ukazali i na nerešenu sudbinu ubijenih i nestalih novinara na Kosovu.

Ispred instalacije MISSING u Gračanici tradicionalno se na Svetski dan slobode štampe okupljaju novinari srpskih redakcija na Kosovu, među kojima je većina članova Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno Udruženja novinara Srbije. I danas su ukazali na loš položaj medija i različite pritiske sa kojima se oni suočavaju.

Vršilac dužnosti predsednika Društva novinara Kosova i Metohije i potpredsednik UNS-a Budimir Ničić ponovio je zahteve iz Rezolucije koju je Evropska federacija novinara usvojila 2018. godine, a odnosi se na istrage ubistava novinara na Kosovu. Ničić je naveo da dok god su ubice i kidnaperi novinara na slobodi Kosovo neće biti bezbedno mesto za rad novinara.

„Zato je veoma važno i preko potrebno da se ti slučajevi reše, procesuiraju i očekujemo od Specijalnog suda sa sedištem u Hagu da konačno, posle više od 20 godina te slučajeve rasvetli“, rekao je Ničić.

On je podsetio na brojne napade na novinare i medijske radnike tokom prethodne godine i na stalno kršenje Zakona o upotrebi jezika.

„Mnogi naši mediji su na ivici egzistecije odavno, a posebno sada tokom pandemije koronavirusa, gde su mnogi donatori svoje programe i pažnju usmerili na nešto drugo, a medije su ostavili po strani“, zaključio je Ničić.

Novinar RTV Puls iz Šilova Jovan Simić, podsetio je na prošlogodišnji napad na direktora ove kuće Nenada Milenkovića, kojeg su ispred ulaza u zgradu Opštine Severna Mitrovica napale četiri maskirane osobe.

„Ni dan danas mi ne znamo ko stoji iza tog napada. Takozvana policija, kada bi u pravom smislu bila policija imala bi neke informacije, jer je činjenica da su ti ljudi izašli iz Opštine. On je bio u službenom vozilu RTV Puls“, naveo je Simić.

Članovi Uprave UNS-a ukazali su povodom Međunarodnog dana slobode medija da će godinu za nama novinari pamtiti ne samo pritiscima i pretnjama vlasti i moćnika koji ugrožavaju slobodu medija, nego i po međusobnim sukobima medija koji predstavljaju novi vid ugrožavanja slobode novinarstva.

“Sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji, upozoravaju članovi Uprave”, navodi se u saopštenju koje je okupljenima pročitala Zorica Vorgučić, novinarka i urednica RTV Kim.

Na probleme u UNS-u i različite optužbe koje dolaze od predsednika ovog udruženja koji se inače ponovo kandidovao za ovu fukciju na pojedine kolege na Kosovu, ukazala je i glavna i odgovorna urednica portala Gračanica online Anđelka Ćup.

„Od skoro čujem razne komentare da ovde neko želi da nas otcepi, ne znam od koga zaista. Ako iko zagovara jednistvo i ako iko šalje istinu u svet, o pravom stanju stvari na ovom terenu, onda ste to vi i u to sam 100 odsto sigurna i mislim da je u to siguran i taj koji je rekao da mi pokušavamo nekud da se otcepimo. Mi nemamo od koga da se otcepimo. Mi smo većina od nas članovi udruženja novinara Srbije, to ćemo i ostati sve do onog momenta dok nas neko odatle ne izbaci“, rekla je Ćup.

Na isti problem je ukazao i glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević: “Mislim da nam je u ovom trenutku sloga više nego neophodna jer podići neosnovano glas protiv svojih kolega otcepljenje, za bilo kakvo separatisanje prevazilazi sve okvire novinarske profesije”.

Sloboda govora kao jedno od osnovnih ljudskih prava je ugrožena, što potvrđuje i najnoviji izveštaj Reportera bez granica koji je Kosovo svrstao na 78 mesto na listi po slobodi medija, podsetio je Dimitrijević. “Svakako mi našim radom svedočimo svemu tome. Već dugo u fokusu kamera sve manje stoji život običnog čoveka i svakako da i u tom smislu trebamo da se fokusiramo na živote običnih ljudi, a da političke i neke ostale teme istisnemo iz tog nekog prvog plana”, kazao je Darko Dimitrijević.

Udruženje novinara Srbije i ove godine je izdalo proglas povodom Svetskog dana slobode štampe. Proglas je u Gračanici pročitala članica Upravnog odbora UNS-a Jelena Petković.

“Uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su mediji imali u borbi protiv virusa korona, novinari i medijski radnici bili su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana. Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije”, navela je Petkovićeva delove UNS-ovog proglasa.

RTV Kim

Danas je Svetski dan slobode medija, više u:

Nezavisni novinari u borbi za istinu – ovo su njihove priče

Guteraš: Sve vlade da podrže slobodne, nezavisne i raznolike medije

Vorgučić: Najveći problem u izveštavanju medija nesaradnja sa institucijama

Borelj: Sloboda medija pod pretnjom

Dan slobode medija: BIRODI ocenjuje – u Srbiji stvorena industrija populizma

UNS – poslednjih godinu dana iz perspektive novinara: Pritisci, pokušaj slabljenja medija, napadi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.