UNS – poslednjih godinu dana iz perspektive novinara: Pritisci, pokušaj slabljenja medija, napadi

uns
Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari će pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića, oglasilo se Udruženje novinara Srbije. Uputili su i zahteve, među njima je i da Specijalno tužilaštvo Kosova u Hagu istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad novinarima na KiM-u.

„Uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su mediji imali u borbi protiv virusa korona, novinari i medijski radnici bili su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana“, navode iz ovog udruženja.

„Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije“, precizirali su.

Ujedno dodaju da su vlasti i vlasnici medija „nedozvoljenim pritiscima“ pokušavali da „slabe nezavisnost medija“.

„Ekonomski pritisak nastavio se i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije“, dodaju iz ovog udruženja.

UNS je povodom Svetskog dana slobode medija uputio sedam zahteva.

1. Da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima. Zahtevamo od Maje Gojković i da odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše;

2. Da Vlada Srbije podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara, kako bi, posle dve decenije, bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i rasvetlile okolnosti smrti Dade Vujasinović. Očekujemo da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije okonča do kraja ove godine;

3. Da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad 17 naših kolega na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine;

4. Da se u izradi propisa predviđenih medijskom strategijom zaštiti autorsko pravo i zaustavi krađa autorskog dela novinara;

5. Efikasnu institucionalnu zaštitu novinara od pritisaka i ucena nosilaca javnih funkcija i vlasnika medija. UNS poziva kolege da se svakom pritisku na nezavisnost odupru i garantuje im pomoć i zaštitu;

6. Od lokalnih moćnika da odustanu od pritisaka, diskriminacije lokalnih medija i strateških tužbi i zahteva za visokim odštetama koje uništavaju manje medije;

7. Da se javni novac propisno i pravedno raspodeljuje u cilju očuvanja medijskog pluralizma i tačnog i objektivnog informisanja građana.

Stop pritisku na UNS i slobodu novinarskog organizovanja

Zasebnim saopštenjem povodom Svetskog dana slobode medija oglasilo se i deset članova Uprave UNS-a, među kojima su i potpredsednik ovog udruženja, Budimir Ničić i Živojin Rakočević.

„Godinu za nama novinari neće pamtiti samo po zloupotrebi policijskih ovlašćenja, napadima, pritiscima i pretnjama vlasti i moćnika koji ugrožavaju slobodu medija nego i po međusobnim sukobima medija koji predstavljaju novi vid ugrožavanja slobode novinarstva“, poručili su.

Tvrde da neistinite optužbe provladinih tabloida prema istraživačkom portalu ili „bespogovorno i nekritičko“ služenje interesima vlasnika medija, bili oni provladini ili opozicioni, za posledicu imaju slabljenje i gubljenje uloge novinarstva u srpskom društvu.

Dodaju da vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima.

„Sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji“, dodaju.

Na Svetski dan slobode medija pozvali su kolege novinare i medijske radnike da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje novinarskog posla, ali i da ne pristanu da „budu upotrebljeni za mešanje u slobodu izbora i organizovanja svojih kolega kao što to ovih dana, po komandi, pokušavaju da urade njihovi vlasnici kako bi uticali na izbornu volju članova UNS-a“.

Pročitajte još:

Borelj: Sloboda medija pod pretnjom

Dan slobode medija: BIRODI ocenjuje – u Srbiji stvorena industrija populizma

Vorgučić: Najveći problem u izveštavanju medija nesaradnja sa institucijama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.