Gutereš: Sve vlade da podrže slobodne, nezavisne i raznolike medije

„Pozivam sve vlade da učine sve što je u njihovoj moći da podrže slobodne, nezavisne i raznolike medije“, poručio je u video poruci povodom Međunarodnog dana slobode medije, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš.

Slobodan i nezavistan novinar je naš najveći saveznik u borbi protiv dezinformacija, dodaje Gutereš.

Osvrnuo se i na globalne izazove tokom pandemije kovid-19 i kao kritičnu ulogu podcrtao –ulogu pouzdanih, verifikovanih i univerzalno dostupnih informacija u spasavanju života i izgradnji snažnih, otpornih društava.

Podsetio je na to da tokom pandemije, i u drugim krizama, uključujući klimatske vanredne situacije, novinari i medijski radnici pomažu da se „krećemo kroz brzo promenljiv i često preplavljen informacijama preplavljen teren, istovremeno rešavajući opasne netačne (vesti) i laži“.

Gutereš je ocenio da je ekonomski uticaj pandemije teško pogodio mnoge medije, ugrožavajući sam njihov opstanak i naglasio da kako se budžet smanjuje, tako se smanjuje i pristup pouzdanim informacijama, a umesto njih: „Glasine, neistine i ekstremna ili podeljena mišljenja koja se pojavljuju kako bi popunili prazninu“.

O radu novinara je kazao da se u mnogim zemljama izlažu velikom riziku, uključujući nova ograničenja, cenzuru, zlostavljanje, uznemiravanje, pritvor, pa čak i smrt, samo zato što rade svoj posao.

Naglasio je i to da se situacija i dalje pogoršava.

„Akcioni planovi Ujedinjenih nacija za bezbednost novinara imaju za cilj da stvore bezbednosno okruženje za medijske radnike širom sveta – jer su informacije javno dobro“.

Gutereš je podsetio i na 30. godišnjicu Vindhukove deklaracije za razvoj slobodne, nezavisne i pluralističke afričke štampe.

Dodao je i to da i uprkos dramatičnim promenama u medijima tokom poslednje tri decenije, i dalje je relevantna hitnost Deklaracije za slobodu štampe i slobodan pristup informacijama.

„Razmislimo o njenoj poruci i obnovimo napore da zaštitimo slobodu medija – tako da informacije ostaju spasonosno javno dobro za sve“, poručio je Gutereš.

Danas je Svetski dan slobode medija, više u:

Nezavisni novinari u borbi za istinu – ovo su njihove priče

Ugroženi sloboda, rad i fizička bezbednost novinara

Vorgučić: Najveći problem u izveštavanju medija nesaradnja sa institucijama

Borelj: Sloboda medija pod pretnjom

Dan slobode medija: BIRODI ocenjuje – u Srbiji stvorena industrija populizma

UNS – poslednjih godinu dana iz perspektive novinara: Pritisci, pokušaj slabljenja medija, napadiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.