Borelj: Sloboda medija pod pretnjom

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

U vreme kada je nezavisno i slobodno izveštavanje medija važnije nego ikad, sloboda medija i dalje je pod pretnjom, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija.

Novinari i dalje imaju teške radne uslove sa sve većim finansijskim i političkim pritiskom, nadzorom, proizvoljnim zatvorskim kaznama ili nasiljem zbog obavljanja svog posla, naveo je Borelj, a prenosi Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Prema istraživanju Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), od 2020. godine ubijeno je 76 novinara, dok je mnogo više uhapšeno, uznemiravano ili se nalazi pod pretnjom.

Borelj je rekao da posebno zabrinjava rodno zasnovano nasilje usmereno na žene – novinarke.

Prema njegovim rečima, više od 400 novinara koristilo je 2020. godine mehanizam EU za zaštitu ljudskih prava, dok je EU preduzela akcije za podršku novinarima, nezavisnim medijima i borbu protiv dezinformacija u kontekstu epidemije koronavirusa.

Borelj je rekao da je EU odlučna da učini više, da će nastaviti koordinaciju sa međunarodnim organizacijama i mehanizmima i da će uvoditi nove pristupe.

„Sloboda informisanja i sloboda govora moraju svuda da se promovišu i da se štite. EU će nastaviti da se zalaže protiv bilo kakvih ograničenja slobode izražavanja i cenzure“, naveo je Borelj.

Sloboda medija je kamen temeljac demokratskog društva, koje može da napreduje samo ukoliko građani imaju pristup pouzdanim informacijama, dodaje se u saopštenju.

Da je sloboda medija ugrožena i u pojedinim zemljama u regionu Zapadnog Balkana, pokazalo je istraživanje Reportera bez granica za 2021. godinu.

Srbija je ostala na 93. mestu po slobodi medija u svetu, dok je Kosovo zabeležilo pad od čak 8 mesta i sada je rangirano kao 78 na listi Reportera bez granica.

Srbija je u izveštaju definisana kao zemlja sa slabim institucijama, u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada. Sa druge strane, navode da su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.

Kada je reč o Kosovu, u izveštaju se navodi da su mediji podeljeni po etničkim linijama, da je pristup informacijama često ograničen upravo na etničku ili političku pripadnost, a da se mediji fokusiraju na pitanja koja se tiču vlastite nacionalnosti i pokrivaju ih „iskučivo sa svog stanovišta“.

Podcrtali su da su novinari i mediji na Kosovu izloženi neprijateljskom okruženju koje uključuje fizičke i verbalne napade, sajber napade, pritisak da se vrši cenzurisanje, kao i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima.

Za razliku od Kosova i Srbije, skoro svi u regionu, osim Slovenije, beleže bolji skor u odnosu na prošlu godinu. Crna Gora je na 104. mestu, za jedno bolje u odnosu na prošlu, Severna Makedonija na 90, za dva bolje u odnosu na 2020. Albanija je 83, Hrvatska 56, a Slovenija 36. mesto, dok su za prošlu godinu bile rangirane kao 84, 59, odnosno 32.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN 1993. godine, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Pročitajte još:

Dan slobode medija: BIRODI ocenjuje – u Srbiji stvorena industrija populizma

UNS – poslednjih godinu dana iz perspektive novinara: Pritisci, pokušaj slabljenja medija, napadi

Vorgučić: Najveći problem u izveštavanju medija nesaradnja sa institucijama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.