Kurtijev kabinet: Srbija ne može da izvodi radove na putu Jarinje-Mitrovica

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Srbija ne može da izvodi radove na putu Jarinje-Kosovska Mitrovica, saopštili su večeras iz kabineta kosovskog premijera za Klan Kosova. Izjava stiže samo dan nakon najave srpskog predsednika – da se početak radova na ovom putu očekuje za najkasnije mesec dana.

„Put Jarinje-Mitrovica je regionalni put Republike Kosovo, a briga o njemu je odgovornost Vlade Republike Kosovo, što važi i za sve druge regionalne puteve na teritoriji Republike“, navode iz kabineta kosovskog premijera.

Dodaju da su takve izjave koje dolaze iz Srbije „nepromišljene“, te da je „bilo kakva eventualna akcija u vezi sa tim neprihvatljiva za Kosovo“.

Sa druge strane, naveli su da se trenutno vrše procene situacije, kako bi se utvrdilo da li postoji potreba za ulaganjem u taj put.

Klan Kosova, podseća večeras da su najave o procenama stanja ovog puta stizale i iz prethodne vlade predvođene Avdulahom Hotijem, te da je bivši ministar za infrastrukturu Arban Abraši (Abrashi) najavio vršenje studije izvodljivosti.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je juče da će se najkasnije za mesec dana započeti sa radovima na magistralnom putu Jarinje-Kosovska Mitrovica. Kazao je da je nalog za radove na ovoj deonici već izdat, te da su ujedno obezbeđena finansijska sredstva.

„To je velika i važna deonica koja treba da spoji Severnu Mitrovicu, ali rekao bih i najveći deo kosovsko-metohijskih Srba, svih Srba, pa makar da to na takav način kažem – iz Prilužja, Plementine, Babinog Mosta preko Vučitrna, Obilića do Prištine, ali, Boga mi, i za dobar deo Gračanice i okoline Gračanice“, poručio je tada Vučić.

Vučić je i prethodno govorio o rekonstrukciji ovog magistralnog puta dugog 54 kilometara.

„To će da bude kao pista, uređen asfalt od šest metara sa svim bankinama, kanalima. Da pokažemo koliko je danas snaga srpske države veća nego što je to u prethodnim godinama i decenijama bilo“, izjavio je Vučić pre mesec dana, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Ibarska magistrala posebno u delu od Jarinja do Rudara je najopterećeniji putni pravac i zbog loše horizontalne signalizacije može se reći da je i bezbednost umnogome ugrožena. KoSSev je nedavno radio reportažu upravo sa ovog putnog pravca. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.