Saobraćajna signalizacija na putevima Severa Kosova

Ibarska magistrala posebno u delu od Jarinja do Rudara je najopterećeniji putni pravac i zbog loše horizontalne signalizacije može se reći da je i bezbednost umnogome ugrožena.

Na kolovozu osim razdelne linije, koja je celoukupnoj dužini vidljiva ivičnih linija gotovo i da nema, osim u delu koji prolazi kroz opštinu Leposavić.

Neobeležen kolovoz posebno predstavlja pretnju za vožnju u noćnim uslovima, kada vozač osim razdelne linije ne može imati predstavu o krajevima kolovoza, što je posebno opterećenje za vozače koji nedovoljno poznaju put.

Isto tako, problem za bezbednost u saobraćaju predstavljaju mnoga oštećenja i udarne rupe.

Pojedini delovi Ibarske magistrale u opštini Leposavić su sanirani, te time je i obeležavanje kolovoza obavljeno više puta. Iz tog razloga, vidljive su i ivične linije od sela Slatine do Jarinja.

„U opštini Leposavić veoma je vidljivo obeležena magistrala. Ove razdelne ivične linije kao i linije vodilje veoma se dobro vide što znači da ja kao vozač mogu da kažem da je veoma dobro obeleženo, naravno i za druge vozače iz drugih sredina da mogu normalno da voze na našoj teritoriji“, kazao je Vladan Pešić, inspektor za saobraćaj.

Opterećeni putni pravci su i najduže ulice i u trima opštinama: Leposaviću, Zvečanu i Mitrovici, odnosno u ulicama Vojske Jugoslavije i Kralja Petra. Može se primetiti i da je horizontalna signalizacija najlošija u opštini Zvečan, dok je u Mitrovici i Leposaviću situacija nešto bolja.

U više navrata smo kontaktirali nadležne u opštini Zvečan kako bi proverili ima li planova u cilju poboljšanja saobraćajne signalizacije, međutim i pored dogovorenog razgovora nisu želeli da odgovore na pitanja.

Sa druge strane, u Leposaviću po rečima nadležnih obeležavanje kolovoza se obavlja u kontinuitetu i već imaju planove za lepe dane pred nama, kada će se pristupiti zameni svih vertikalnih znakova i ponovnom obeležavanju kolovoza.

Pešić je istakao da je opština Leposavić veoma ažurna što se toga tiče i dodao da su u  njihovoj ingerenciji putevi odnosno putevi u naselju.

Kako dalje naglašava inspektor za saobraćaj, planiraju u budućnosti da zamene već postojeću vertikalnu signalizaciju koja je, kako kaže, dotrajala ili nebezbedna.

Na nekategorisanim i seoskim putevima, saobraćajne signalizacije nema i pravu sreću predstavlja činjenica da ovi putevi nisu opterećeni, a i da su rizici u bezbednosnom smislu svedeni na minimum.

„Što se tiče nekategorisanih puteva to su, može se reći, nedefinisani putevi. Tu postoje neka odstupanja“, kazao je dalje Pešić.

Saobraćajna signalizacija mora postati prioritet nadležnim institucijama kako bi bezbednost u saobraćaju bila bolja. Obeležavanje kolovoza na Ibarskoj magistrali u dužini od pedeset kilometara je preko potrebno kao što je potrebna i obnova dotrajalih saobraćajnih znakova.Izradu ove reportaže podržala je ambasada Velike Britanije u Prištini i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.