Nova.rs: Razdor u Španiji zbog prenosa utakmice sa Kosovom

Španija Kosovo
FOTO: EPA-EFE/Julio Munoz

Prenos utakmice između Španije i Kosova u kojem je španska televizija odlučila da isključi ton prilikom intoniranja himne gostiju, i da skraćenicu naziva napiše malim slovom, izazvao je burne reakcije u Kataloniji koja se bori za otcepljenje od Španije, piše Nova.rs.

Mirijan Nogueras, članica “Zajedno za Kataloniju”, stranke oformljene 2020. sa željom da ujedini sve koji su za nezavisnost te španske pokrajine, kada je videla šta je španska televizija uradila tokom prenosa, rešila je da reaguje.

“Imajući u vidu pristrasan prenos ove utakmice, ‘Zajedno za Kataloniju’ započinje peticiju čiji je cilj da se direktor Javnog medijskog servisa Španije pozove da svedoči pred Kongresom”, napisala je ona na društvenim mrežama

Ona je potom poslala poruku i vlastima u Španiji.

“Bilo da se španskoj Vladi to sviđa ili ne, Kosovo je slobodna i nezavisna država i mora da bude tretirana kao takva”, rekla je.

Nova S prenela je sinoć da je pre meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru koji je odigran juče, Španija najavila da svog rivala – Kosovo, neće da tretiraju poput svih ostalih, pa su ujedno poručili da Kosovo neće moći da nastupi na meču uz himnu, zastavu i zvanično ime.

Nakon protesta tamošnjeg saveza i pod pritiskom UEFA i FIFA Španci su popustili, pa je tokom zvaničnog protokola intonirana himna.

Međutim, kako piše ovaj medij, predstavnici španske televizije doneli su odluku da selekciju Kosova u prenosu potpišu malim slovima, pa je u grafici stojalo “ESP” za Španiju, dok je selekcija Kosova potpisana kao “kos”.

Ta odluka je izazvala veliki broj reakcija na društvenim mrežama, pa je određeni broj korisnika iskoristio priliku da iskritikuje ovu odluku Španaca, dok su drugi korisnici pružili podršku i stali iza tog gesta Španaca, piše dalje Nova.rs.

Inače, Španija je dobila utakmicu rezultatom 3:1.

Pročitajte još:

Tenzije uoči utakmice: Da li će Španci ispoštovati protokol pred meč sa Kosovom?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.