Sveti Trifun u Leposaviću: Vinogradi koji se obnavljaju


Praznik Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinara, mnogobrojnim obrednim radnjama, proslavili su i vinogradari u opštini Leposavić. Ekipa KoSSev portala ispratila je seču slavskog kolača, osvećenje i rezanje vinove loze u vinogradu Slaviše Lakićevića.

Šta smo prošle godine na Sv. Trifuna zabeležili na imanju Jevremovića podsetite se u:

Vina Severa Kosova: Tragom ukusa svežeg belog šardonea

Porodica Lakićević započela je sa vinogradarstvom 2013. godine, i danas spada u vinogradare sa najvećim parcelama koje se prostiru na 12 hektara.

Po predanju koje se čuva među vinogradarima, praznik Svetog Trifuna određuje, u klimatskom smislu, kakva će godina i biti. Unazad desetak godina u opštini Leposavić je izniklo više od 10 većih vinograda, kojima se, polako, obnavlja tradicija vinogradarstva koja je ranije postojala.

Među mnogobrojnim gostima koji su, u vinogradu Lakićevića, prisustvovali seči slavskog kolača, bili su predstavnici lokalne samouprave.

Kako je istakao gradonačelnik Leposavića, Zoran Todić, posebno im je drago što se i ova poljoprivredna kultura obnavlja na području opštine, istakavši da će se lokalna samouprava potruditi da pomogne u ovom procesu. Vina iz ovdašnjih vinarija biće pravi reprezenti ovog kraja u čitavom regionu.

Pionir u obnavljanju vinogradarske tradicije u opštini Leposavić je i Milija Jevremović, koji se može pohvalti zasadima na više destina ari, ali i posle, skoro deceniju, kvalitetnim vinima koja se, već, plasiraju na ovdašnjem tržištu. Raduje ga činjenica, da iz godine u godinu ima sve više vinograda i da Leposavić postaje prepoznatljiv po zasadima na više desetina hektara.

Porodica Lakićević zadovoljna je rodnošću godina koje su za nama, ali kako naglašava predstavnik vinarije Milan Lakićević, usled nepredvidive planinske klime, znaju da naiđu i nepogode.

Pravi kuriozitet predstavlja i najava, da će se vinarija Lakićević, posle šest godina, tek ove godine predstaviti, svojim vinima, na tržištu u čitavom regionu.

Pored porodice Lakićević u opštini Leposavić su prepoznatljivi i vinogradi porodica Jevremović, Radosavljević, Vulićević i mnogih drugih.

Video prilog pripremio Ivan Vučković

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.