Kurti zatražio pomoć SAD da Kosovo postane član Partnerstva za mir

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo NATO programa Partnerstva za mir, poručio je juče kosovski premijer Aljbin Kurti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kurti je juče završio svoju zvaničnu posetu SAD, a među njegovim poslednjim aktivnostima je bio govor na Forumu za svetske poslove, koji se održavao u Njujorku.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na ovom govoru Kurti je isticao institucionalnu stabilnost i demokratiju na Kosovu.

Osim toga, izneo je tvrdnje da je Kosovo na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu prema Svetskom projektu pravde, takođe 17. mesto u borbi protiv korupcije prema Transparency international-u i 17. mesto po slobodi medija prema Reporters-u.

Takođe, Kurti je na ovom govoru zatražio pomoć od SAD kada je u pitanju učlanjenje u jednu od međunarodnih organizacija.

„Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo NATO programa Partnerstva za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO-a“, rekao je premijer Kurti, navodi se u saopštenju.

U nastavku ovog govora on je govorio o ekonomskom i privrednom rastu na Kosovu, za koji smatra da je „impresivan“.

Stoga je pozvao američke, ali i albansko-američke biznismene da investiraju na Kosovu, u profitabilna preduzeća, kako je dodao, „za njih i za još brži društveno-ekonomski razvoj Kosova“.

Govoreći o energetici pomenuo je i pregovore sa MCC-om u Americi za projekat Compact, koji će, kaže, biti najveći energetski projekat na Kosovu – vredan 236 miliona dolara, a koji predviđa izgradnju sistema za skladištenje energije.

Kurti je, sa jedne strane u odsustvu razgovora sa visokim američkim zvaničnicima u SAD-u, s druge imao pregršt aktivnosti i poseta tokom jučerašnjeg dana.

Posebnu pažnju usmerio je na albansku dijasporu, obišavši je u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Tamo je bio na grobu Fana Nolija i Faika Konice (Boston) – dvojice, kako je naveo „najvećih pisaca, državnika i aktivista za Albansku stvar“. Obišao je crkvu Svetog Đorđa, kako je naveo, albansku pravoslavnu katedralu, u kojoj je Noli i održao prvu liturgiju 1908. godine.

Takođe, posetio je i albansku školu, naglašavajući da podučavanje albanske dece maternjem jeziku u dijaspori „nije samo vrhunski prioritet njegove vlade, već i patriotska dužnost“.

Kurti je posetio i umetničku zajednicu s Kosova, koja živi u Njujorku, opisavši je „živom“ gde se založio za nove mostove kulturne saradnje SAD i Kosova.

O prethodnim Kurtijevim sastancima tokom posete SAD-u, čitajte u: 

Kurti u SAD zatražio da američki kamp Bondstil postane stalna vojna baza

Kurti sa zvaničnicima SAD: Pristup Srbije američkim fondovima da bude uslovljen sankcionisanjem ruskog rata u Ukrajini

Kurti: U SAD sam tražio uklanjanje srpskih vojnih baza u blizini Kosova

Kurti: Zamena Rusije Kosovom u Savetu Evrope je pravi korak

Kurti sa zvaničnicima SAD: „Vojni savez“ Rusije i Srbije pretnja regionuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.