Kurti: U SAD sam tražio uklanjanje srpskih vojnih baza u blizini Kosova

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Albin Kurti (Aljbin Kurti), rekao je da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom u ovakvom obliku, jer je tu verziju u mnogim tačkama odbacio Ustavni sud.

On je rekao da sporazum sa Srbijom treba da bude fokusiran na uzajamno priznanje, a ne na Asocijaciju, i u tom pogledu kaže da je u skladu sa SAD.

„Asocijacija nije prošla test suda. Asocijacija može da postoji, ali ne na nacionalnoj osnovi. Na način na koji je u duhu kakav jeste, ne. Morate imati na umu da u centru nije Asocijacija, već uzajamno priznanje. Nijedan američki zvaničnik ne kaže da Asocijacija treba da bude u centru“.

Kurti je rekao da je Kosovo „u redu“ u dijalogu sa Srbijom, ali ne i ona (Srbija prim. red.) – ne sa negiranjem Račka i odbijanjem priznanja nezavisnosti Kosova.

„Kosovo nije napravilo korake unazad [u dijalogu], ali Srbija je zaostala jer ne priznaje zločine koje je počinila. Ja sam spreman, Srbija nije i nema krivice ni u jednoj instanci nezavisne države Kosovo“.

Kurti je rekao da je predsednik Bajden dobro formulisao da uzajamno priznanje treba da bude u centru. On je dodao i da je Kosovo u prošlosti činilo ustupke da dobije priznanje od Srbije, ali da se to nije desilo 10 godina.

„Želimo normalizaciju i dijalog za dogovor, a ne dijalog za dijalog“.

Kurti: U SAD sam tražio uklanjanje srpskih vojnih baza u blizini Kosova

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da je na svim sastancima sa političarima u Sjedinjenim Američkim Državama tražio uklanjanje 48 vojnih operativnih baza Srbije na granici sa Kosovom.

„U Beloj kući me je primio Džejkob Saliven, koji je glavni čovek za bezbednost, s tim ciljem sam došao u SAD, radi investicija na Kosovu i bezbednosti za Kosovo. Ovom prilikom sam ukazao na čvrste veze koje Srbija ima sa Rusijom.

„Tada sam, uz sve sastanke sa oko 20 kongresmena i senatora, tražio zatvaranje Ruskog humanitarnog centra u Nišu, zatim uklanjanje ruske kancelarije u okviru Ministarstva odbrane u Beogradu. Takođe, područje oko granice Kosova sa Srbijom, gde se nalazi 48 vojnih i žandarmerijskih operativnih baza koje su ofanzivne – tražio sam da odu radi bezbednosti Kosova, potrebna nam je demilitarizacija pojasa oko granice Kosova sa Srbijom. Razgovarao sam o svemu ovome i mogu da kažem da je naš odnos sa Sjedinjenim Državama izuzetno jak i neraskidiv“, rekao je Kurti u intervjuu za Glas Amerike, prenosi KlanKosova.tv.

Pročitajte još:

Kurti: Zamena Rusije Kosovom u Savetu Evrope je pravi korak

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.