Kurti u SAD zatražio da američki kamp Bondstil postane stalna vojna baza

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kurti već dve nedelje boravi u zvaničnoj poseti SAD, a tokom protekla dva dana održao je završne sastanke sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

Samo juče održao je niz sastanaka sa kongresmenima, sa kojima je pretežno razgovarao o sličnim temama – ruskoj invaziji na Ukrajinu, uticaju tog rata na Zapadni Balkan, albanskoj dijaspori u Americi, te podršci Amerike u poljima ekonomije, investicija i bezbednosti.

Juče je održao sastanak i sa kongresmenom Monderom Džonsom, koji je, kako je navela kosovska vlada, jedan od vodećih glasova američkog kongresa u podršci progresivnim promenama.

Sa njim je, osim o investicijama, razgovarao i o bezbednosti, kao i „opasnosti koju ruski uticaj ima na Zapadnom Balkanu“.

Kao i na prethodnim sastancima, govorio je pre svega o „pretnji po region, koja može doći vojnim savezom Srbije i Rusije“.

Shodno tome, kako dalje saopštava vlada u Prištini, i danas je istakao da je potrebno „demilitarizovati kopneni pojas“ u blizini Kosova.

Nabrojao je da je tu Srbija uspostavila ukupno 48 „ofanzivnih operativnih baza“.

Osim toga, na ovom sastanku zatražio je da američki vojni kamp Bondstil, koji se nalazi na Kosovu, postane stalna vojna baza Sjedinjenih Američkih Država.

U saopštenju kosovske vlade, nije navedeno šta je Kurtijev sagovornik govorio tokom ovog sastanka.

O prethodnim Kurtijevim sastancima tokom posete SAD-u, čitajte u: 

Kurti sa zvaničnicima SAD: Pristup Srbije američkim fondovima da bude uslovljen sankcionisanjem ruskog rata u Ukrajini

Kurti: U SAD sam tražio uklanjanje srpskih vojnih baza u blizini Kosova

Kurti: Zamena Rusije Kosovom u Savetu Evrope je pravi korak

Kurti sa zvaničnicima SAD: „Vojni savez“ Rusije i Srbije pretnja regionuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.