Kurti sa zvaničnicima SAD: „Vojni savez“ Rusije i Srbije pretnja regionu

Kurti SAD Mičigen
FOTO: Albin Kurti/Facebook

Vest je ažurirana

Aljbin Kurti sastao se i sa senatorom Jonijem Ernstom kome se zahvalio na podršci Nacionalne garde Ajove za izgradnju kapaciteta i razvoj KBS-a, kao i sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom. Kurti je ponovio da dijalog Beograd-Priština treba da bude principijelan dijalog koji poštuje ravnopravnost strana u razgovorima i u centru sporazuma ima međusobno priznanje.

„Razgovarali smo o opasnostima koje bi mogle da dovedu do destabilizacije Zapadnog Balkana“, saopštio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon sastanka sa američkim zvaničnicima, na kojem je još jednom Srbiju definisao kao ruskog saveznika.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, već jedanaest dana boravi u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u SAD-u će biti i tokom ove nedelje.

On je u poslednja dva dana boravio u poseti Mičigenu, gde se sastao sa senatorom Gerijem Petersom i kongresmenom Endrijem Levinom.

Kurti je zahvalio ovim američkim zvaničnicima i SAD-u na pomoći i podršci američkog Kongresa po pitanju Kosova i, kako je kazao, „neograničenom doprinosu Sjedinjenih Američkih Država za nezavisnost i izgradnju“ Kosova.

„Informisao sam ih o napretku tokom jednogodišnjeg mandata vlade i radu institucija na unapređenju pravosuđa i zapošljavanju“, poručio je Kurti.

Kaže da je ovom sastanku prisustvovao i gradonačelnik Ročester Hilsa, Brajan Barnet, te da su razgovarali i o bezbednosnoj situaciji u regionu i ruskoj invaziji.

„Bilo je reči i o pretnji koju vojni savez Srbije i Rusije predstavlja po mir i bezbednost u regionu Zapadnog Balkana. Govoreći o ruskoj invaziji i agresiji na Ukrajinu, razgovarali smo i o opasnostima koje bi mogle da dovedu do destabilizacije Zapadnog Balkana“, poručio je Kurti.

Kosovski premijer, kao i drugi prištinski zvaničnici, još od izbijanja rata u Ukrajini koriste krizu u ovoj zemlji kako bi tražili hitan prijem Kosova u NATO, Savet Evrope, EU, kao i priznanje pet zemalja članica Evropske unije koje još uvek nisu priznale Kosovo.

Kao argument za svoje zahteve, između ostalog, iznose to da je Srbija navodno pretnja bezbednosti regiona, a zbog toga što je „ruski saveznik – satelit Rusije na Zapadnom Balkanu“.

Zvanični Beograd je u više navrata demantovao tvrdnje kosovskog premijera i drugih kosovskih zvaničnika, navodeći da se Srbija zalaže za mir u regionu. Srbija je takođe jedna od zemalja koje su potpisnice Rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje agresija Rusije nad Ukrajinom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.