Kurti: Ustavni sud ne bi trebalo da dozvoli predsedniku da piše Ustav

Tači Kurti
Foto: EPA

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je sinoć u intervjuu za RTV Ora da bi Ustavni sud morao da se pridržava svoje nadležnosti tumačenja Ustava, a ne pisanja, te da ne bi trebalo da prihvati Tačijeve „tendencije njegove promene“. Tačiju poručuje da bi, ukoliko se ne oseća ugodno u ulozi predsednika, trebalo da izađe na nove izbore“, ali i da će biti bolje „čim Kosovo bude dobilo novog predsednika“.

Kako se bliži 29. maj – dan do kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku o dekretu kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara za sastavljanje nove vlade, sve su češće međusobne optužbe na relaciji Samoopredeljenje-Tači. Čak i uprkos upozorenju Ustavnog suda da se na taj način vrši pritisak na ovaj sud.

„Želim da verujem da će se Ustavni sud pridržavati svoje misije da tumači Ustav, a ne da ga piše“, poručio je Kurti sinoć.

Sa druge strane, tvrdi da postoje tendencije kosovskog predsednika da menja Ustav.

„I to uopšte ne bi trebalo da prihvati Ustavni sud. Nije u pitanju samo ova vlada, to je pitanje bilo koje buduće vlade, to je republički i demokratski poredak, ustavna logika. Predsednik republike ne može da piše Ustav. Već da ga poštuje i sprovodi kao i predsednik Vlade i Ustavni sud. Ustavni sud može da tumači Ustav, ne može da ga menja“, poručio je Kurti.

Kurti tvrdi da pritisak na Ustavni sud povodom dekreta o imenovanju mandatara postoji, međutim, jedino od strane Tačija.

„Postoji pritisak na Ustavni sud, zato što predsednik svakodnevno vređa premijera, napada i kleveće. Sudije Ustavnog suda položile su zakletvu pred predsednikom. Prema Ustavu, predsednik mora da zastupa volju i jedinstvo naroda, nikada ne sme preći ono što je zajedničko za građane i što je u opštem interesu“, rekao je Kurti.

Kako je naveo, predsednik je veća opozicija premijeru nego sama opozicija.

„Što pre budemo imali novog predsednika, to bolje“

Aljbin Kurti je ujedno komentarisao jučerašnju optužbu od strane kosovskog predsednika na njegov račun da je „uzurpirao funkciju premijera„.

Poručuje mu da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima te da bi trebalo da podnese ostavku i uđe u izbornu trku, jer „ne može da bude opozicija iz predsedničke fotelje“.

„(Tači) Ne predstavlja jedinstvo naroda, već se ponaša kao jedan opozicioni lider. Dobro je podneti ostavku, napustiti to mesto u kojem se ne osećate ugodno i izaći na sledeće izbore… Što pre budemo imali novog predsednika, što pre imamo novu vladu, to će biti bolje za našu republiku“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.