Osmani: Protivim se Tačijevom dekretu, po svaku cenu sprečiti da dobije novi mandat

Vjosa Osmani
FOTO: Gazeta Express/T7

Predsednica skupštine Kosova, Vjosa Osmani, u sinoćnom gostovanju na T7 rekla je da se obratila Ustavnom sudu povodom dekreta kosovskog predsednika zahtevajući da ga proglasi neustavnim, upravo zbog toga što je, kako je rekla, Hašim Tači, pripisao sebi nadležnosti skupštine, prenosi Gazeta Express. Ujedno poručuje da bi po svaku cenu trebalo sprečiti da Tači dobije još jedan predsednički mandat.

Vjosa Osmani je na meti kritika dela kosovske opozicije, ali i svoje stranke, još od njenog protivljenja obaranju vlade Aljbina Kurtija. Na meti novih napada našla se zbog protivljenja dekretu kosovskog predsednika o imenovanju mandatara.

I dok njena stranka očekuje da bude nosilac nove vlade, Osmani je, sa druge strane, sredinom meseca uputila komentare Ustavnom sudu, zatraživši od njega da dekret kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara za sastavljanje nove vlade, proglasi neustavnim.

Ona je sinoć, međutim, poručila da se ne protivi svojoj stranci, da nije govorila o novim izborima koje zahteva pokret Samoopredeljenje, već da se protivi dekretu kosovskog predsednika.

„Reći da se protivim LDK nije istina. Samo se protivim dekretu. LVV govori o novim izborima. A to uopšte nije tema kojom sam se bavila“, tvrdi Osmani.

Te je upravo to razlog zbog kog se obratila Ustavnom sudu, jer bi „ukoliko u ovoj situaciji ćuti, to bilo neodgovorno, jer je predsednik oduzeo nadležnost Skupštini“, tvrdi.

„Obratila sam se sudu kao predsednica skupštine, a ne kao političar. Za mene je to bila tema podrške integritetu skupštine. Govorila sam samo o jednoj tački u predsednikovoj uredbi, o nadležnosti, koju on daje sebi, a koja u stvari pripada skupšti. On je preuzeo nadležnosti skupštine. Kada neko preuzima nadležnost Skupštine Kosova neodgovorno je ćutati“, naglasila je Osmani.

Osmani je i odmah nakon što se obratila Ustavnom sudu sa zahtevom da dekret proglasi naustavnim saopštila da Tači „ne poštuje ustavni princip podele vlasti“, te da je „spornim dekretom želeo da izmeni Ustav, što je nadležnost koja pripada isključivo Skupštini.

Tvrdi da će i dalje biti deo LDK, i da će tu ostati sve dok za nju budu glasali građani.

„Samo mi građani Kosova mogu pokazati vrata. Oni su me i doveli ovde“.

Osmani: Po svaku cenu treba sprečiti da Tači ne dobije još jedan mandat

Osmani je je u sinoćnom gostovanju na T7 rekla da LDK ne bi trebalo da dozvoli kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju da dobije još jedan mandat.

Tvrdi da ukoliko LDK ne uspe da nastavi koaliciju sa LVV, da bi morala da ostane u opoziciji i zahteva izbore.

„Ako ne sa LVV, ostaćemo u opoziciji. Nije kraj sveta da se neko vreme ostane u opoziciji“, naglašava ona, podsećajući da se naredne godine završava mandat Hašima Tačija.

„Po svaku cenu moramo da sprečimo da Tači preuzme još jedan mandat u predsedništvu“, rekla je sinoć Osmani.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sinoć je izneo slično mišljenje, poručivši da će za Kosovo biti bolje, čim bude dobilo novog predsednika. O tome u posebnoj vesti.

Kurti: Ustavni sud ne bi trebalo da dozvoli predsedniku da piše Ustav

Osmani: Podneću ostavku ako zatraži Samoopredeljenje

Osmani je govorila o rešenju stvaranja nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem, a u kom slučaju bi, kako je rekla, Samoopredeljenje, kao najveća parlamentarna stranka tražila mesto predsednika skupštine. Tvrdi da ne bi imala problem sa tim da da ostavku na položaj predsednice skupštine, ukoliko bi to Samoopredeljenje zatražilo od nje.

„Znate da sam tamo izabrana zbog poverenja moje stranke, LDK i partnera LVV koji su i zvanično izneli moje ime kao predlog. Dobila sam glasove u Skupštini i verujem da u saradnji s kolegama dajem sve od sebe da sačuvam glas građana i da zaštitim integritet Skupštine“, rekla je Osmani.

„Ne nameravam da zadržim to mesto samo zato što sam jednom dobila glasove. Ako smatraju da žele da predlože nekog drugog da bude na čelu skupštine, nemam razloga da ostanem na ovom mestu jer je to direktno povezano sa poverenjem poslanika, to nije povezano samo sa mojom željom“, objasnila je Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.