Webinar: Uloga verskih zajednica i crkava u procesu normalizacije odnosa BG i PR

Foto: NKEU

Posle prošlonedeljnog predstavljanja izveštaja „Srpska kulturna i verska baština na Kosovu: od Ahtisarijevih specijalnih zona do finalnog statusa“, Radna grupa Nacionalnog konventa Srbije predstaviće ove nedelje još jednu analizu koja se tiče pitanja religije u procesu rešavanja kosovskog pitanja: “Pozicija i uloga verskih zajednica i crkava u procesu pomirenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine”. Oba izveštaja prati stručna webinar debata.

Status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji kao i srpske verske i kulturne baštine pitanje je statusa i suvereniteta, kako za Beograd, tako i za Prištinu, bilo prevladavajuće mišljenje na prošlonedeljnom webinar-u. Kako je poručio jedan od učesnika te debate, iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, upravo ta činjenica politički preopterećuje ovu, za srpsku crkvu i narod na Kosovu – ključnu temu, zbog čega je i zahtev Eparhije raško-prizrenske da se razgovori o statusu srpskih svetinja na Kosovu vode odvojeno od bilo kakvih pregovora o političkom statusu Kosova. Otac Sava Janjić govoriće i na sutrašnjoj debati, koja počinje u 13 časova.

Drugu istraživačku analizu Radne grupe konventa o EU “Pozicija i uloga verskih zajednica i crkava u procesu pomirenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, predstaviće njeni autori – Aleksandra Popović (Fondacija Konrad Adenauer) i Jelena Jorgačević Kisić (Forum za religiju, medije i kulturu sećanja).

Pored autora, i oca Save Janjića, stručni doprinos debati, daće i paroh SPC u Augzburgu i doktorand religiologije na Univerzitetu u Erfurtu, Nemačka, prezviter Nenad Živković.

Link za pristup događaju možete pronaći ovde, a samu analizu ovde.

Događaj će se takođe emitovati na Fejsbuk stranici Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Ovaj webinar, kao i prošlonedeljeni podržala je Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, u okviru projekta za podršku radu Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35, koji sprovodi InTER.

Podsetite se diskusije sa prošlonedeljne debate „Srpska kulturna i verska baština na Kosovu: od Ahtisarijevih specijalnih zona do finalnog statusa“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.