Tači: Kurti uzurpirao funkciju; Kolčaku: Naziva uzurpatorom čoveka sa najvećim brojem glasova

Međusobne optužbe na relaciji Samoopredeljenje-Hašim Tači, se nastavljaju. Nakon više izjava sa obe strane da ovi drugi vrše pritisak na Ustavni sud povodom dekreta o imenovanju mandatara za premijera, kosovski predsednik optužio je Aljbina Kurtija da „uzurpira premijersku funkciju“.

Tači je danas boravio u poseti zatvoru Dubrava kod Istoka. Poručio je da ne sme biti pritiska na Ustavni sud i da odluke te institucije moraju poštovati svi na političkoj sceni Kosova.

„Nažalost, imamo čoveka koji je uzurpirao kabinet premijera, čak i posle dve teške povrede Ustava. Međutim, moramo biti strpljivi, ali isto tako poštovati sve institucije i raditi na poštovanju odluke Ustavnog suda koja se očekuje u narednim danima“, rekao je Tači, prenose prištinski mediji.

Navodeći da „niko nije iznad Ustava i zakona“, Tači je kazao da je „uvek poštovao“ odluke Ustavnog suda, nezavisno od toga da li se sa njima slaže ili ne.

„Ostavimo Ustavni sud samo da radi. Kada je reč o daljem putu, to zavisi od odluke suda“, rekao je Tači.

„Naziva uzurpatorom predsednika stranke sa najviše glasova“

Odmah zatim usledila je reakcija zamenice predsedavajućeg pokreta Samoopredeljenje, Fatmire Muljhadža-Kolčaku (Mulhaxha-Kollçaku).

Putem objave na Fejsbuku poručila je da Tači naziva uzurpartorom čoveka koji je na poslednja dva izborna procesa imao najviše glasova.

„Naziva uzurpatorom čoveka koji je na poslednja dva izborna procesa bio političar sa najviše osvojenih glasova. Naziva uzurpatorom predsednika stranke sa najviše glasova na poslednja dva izborna procesa. On naziva uzurpatorom najkompetentnijeg premijera, koji uživa najveću podršku građana, kao niko do sada i koji se dokazuje iz dana u dan“, navela je je Kolčaku u objavi na Fejsbuku.

Tvrdi da je važno shvatiti da pljačka vlasti u vreme globalne pandemije ne služi nikome na čast.

Poručuje da će „svako znati svoje mesto“ samo kada to bude potvrđeno nakon novih izbora koji su, kako je rekla, jedino rešenje.

„Zdravlje demokratije je takođe važno“

A da se Samoopredeljenje zalaže za nove izbore danas je još jednom potvrdio i sam Kurti, uz podsećanje da su širom Evrope već najavljeni novi izbori.

„Posle zdravlja stanovništva i ekonomije, zdravlje demokratije je takođe važno. Izbori će u junu biti održani na Islandu, u Francuskoj i u Srbiji, a u julu u Severnoj Makedoniji, Španiji i Hrvatskoj. Moramo imati izbore na Kosovu, kao i lokalne u Podujevu. To može biti organizovano istovremeno“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Najnovija optužba stiže u nedelji kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku povodom dekreta kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara za sastavljanje nove vlade.

Pozitivan ishod iščekuje sam Tači, kao i LDK koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade, dok negativnu presudu po pitanju legalnosti dekreta kosovskog predsednika iščekuje Samoopredeljenje, koje se i obratilo Ustavnom sudu istog dana kada ga je i Tači potpisao.

Ustavni sud je potom privremeno suspendovao primenu ovog dekreta i zadao sebi rok da konačnu odluku donese do 29. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.