Ustavni sud Kosova zabrinut zbog „pretećeg diskursa“ predsednika i premijera

Ustavni sud Kosova je saopštio da sa zabrinutošću prati „preteći javni diskurs“ koji poslednjih dana vode aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija.

U reakciji se navodi da Hašim Tači i Aljbin Kurti, koji se međusobno optužuju, vrše pritisak na Ustavni sud i pokušavaju da utiču, ili da prejudiciraju odluku tog suda o pitanju predsednikove uredbe o imenovanju novog premijera.

U reakciji se navodi da Ustavni sud najoštrije osuđuje ovo mešanje u njegovu institucionalnu nezavisnost, kao i pokušaj političkih aktera da Ustavni sud uključe u svakodnevne političke debate.

„Ustavni sud takođe najoštrije osuđuje glasine o pojedinim sudijama, kao osobama koje u ovom slučaju imaju pojedinačna ovlašćenja ili odgovornosti za donošenje odluka. Ustavni sud podseća da deluje kao celina, na osnovu ustavnih i zakonskih odredbi koje regulišu njegovo odlučivanje“, navodi se u obaveštenju.

Nadalje, Ustavni sud uverava javnost da neće biti izložen takvim pritiscima i pretnjama i da niko ne mora imati političku ili javnu zaštitu, jer Ustav i zakon daju sve potrebne garancije da bi Sud mogao delovati nezavisno i nepristrasno.

Na kraju Ustavni sud poziva sve strane u postupku da se suzdrže od komentara i radnji čiji je cilj uticati ili prejudicirati donošenje odluke Ustavnog suda u ovom ili bilo kojem drugom slučaju.

KoSSev: Podsetimo, pre tačno 20 dana, kosovski Ustavni sud je doneo privremenu meru kojom je onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja (LVV) za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti iz LDK imenovan za novog mandatara vlade Kosova.

Sprovođenje ovog dekreta kosovskog predsednika suspendovano je do 29. maja do kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku o njegovoj ustavnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.