Kurti u Briselu: Posvećenost reformama, o vakcinama, dijalogu, velikoj Srbiji i velikoj Albaniji

Kurti i von der Lajen
Foto: Tviter, Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti boravi već drugi dan u Briselu. Sa najvišim evropskim zvaničnicima sastajao se juče i danas. Pred evropskim odborom za spoljne poslove, odgovarao je i na pitanja o tzv. velikoj Albaniji, kazavši da su to optužbe iz Srbije dok ona zapravo pravi veliku Srbiju, kao i da su raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični, jer su Srbija i Rusija ostale „raštrkane poput pipaka hobotnice“. 

Prvog dana radne posetu Briselu, kosovski premijer najpre se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, potom jutros i sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, pa ranije popodne i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i saradnju, Žozepom Boreljom.

Glavna tema razgovora kosovskog premijera i evropskih zvaničnika bila je upravo – dijalog.

Ovi kasni popodnevni sati i kraj posete belgijskoj prestonici, obeležili su sastanci sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom von der Lajen i evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem.

„Svetska banka mora da se prema nama odnosi kao prema budućem članu EU. Nismo ni ‘blizu’ ni ‘komšije’ zato što smo okruženi EU“, poručio je Kurti nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Kurti kaže da je naglasio da je ovo pristup Evropske unije prema regionu.

Dodaje i to da je Varheljija uverio u posvećenost reformama, te i da su se složili da EU ne sme imati altenativu.

Evropski komesar se nakon ovog sastanka nije oglašavao.

Sa druge strane, nakon sastanka sa predsednicom, Evropske komisije, Ursulom von der Lajen, Kurti joj se zahvalio na podršci u vezi sa borbom protiv kovida i socijalno-ekonomskim fondom, ali i kako je istakao „njenoj posvećenosti da pomogne sa što više vakcina, što je pre moguće“.

„Nova vlada na Kosovu fokusirana je na radna mesta i pravdu, i šansa za EU takođe da pokaže da reforme funkcionišu“, poručio je kosovski premijer nakon sastanka sa von der Lajen na Tviteru.

Sa druge strane, još jedna poruka na Tviteru nakon sastanka ova dva zvaničnika, ovog puta od Ursule von der Lajen. Kaže da je dobar prvi sastanak sa Kurtijem.

Njegovoj vladi je poželela uspeh u reformama na Kosovu, uključujući vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Srbijom.

„EU će nastaviti da podržava Kosovo, uključujući vakcine i borbu protiv pandemije“, napisala je von der Lajen na Tviteru.

Za sam kraj posete kosovskog premijera Briselu, planirana je i poseta Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

On je u obraćanju evropskim poslanicima kazao da je „za dijalog, ali za dobro pripremljen sa principima“.

Takođe je naveo da za pregovaračkim stolom  „Srbija i Kosovo moraju da budu ravnopravne strane“.

„Moja obaveza je da štitim nezavisnost Kosova, mi smo za dijalog, ali za dobro pripremljen dijalog sa principima. Prvo je prihvatanje stvarnosti. Nezavisnost Kosova zasnovana na Ahtisarijevom paketu predstavljala je kompromis. Otvaranje ovog paketa značilo bi otvaranje liste želja i forsiranje koje bi dovelo do neželjenih posledica. Drugi princip je da Srbija mora da prihvati istinu i zločine i genocid koji je počinila za koje je NATO morao da bombarduje beogradski režim,. Čak ni posle rata na Kosovu, nova vlada u Srbiji nije se ogradila od Miloševića. Treći princip je jednakost predstavnika, sedimo jednako za svakim stolom, Kosovo nije pitanje već strana u dijalogu, to se mora razumeti pre svakog sastanka“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Kurti je i pred evro-parlamentarcima ponovio i to da su – zapošljavanje i pravda prioritet, bez zanemarivanja dijaloga sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, Kurti je ponovio da Srbija treba da se normalizuje pre nego što normalizuje odnose sa Kosovom.

„Pobedili smo sa sloganom rad i pravda, usred pandemije kovid-19, znači da su to ključni prioriteti, ne zapostavljamo dijalog sa Srbijom. Mi želimo normalizaciju sa Srbijom, ali normalizacija ne može biti na štetu normalizacije naših interesa. Srbiji je potrebna njena normalizacija. Moramo normalizovati odnose i normalizovati naše zemlje“, kazao je Kurti, prenela je prištinska Gazeta.

Takođe pred ovim Odborom govorio je o „ideji Velike Albanije“, kazavši da se radi o optužbi Srbije protiv Kosova, te da Srbija pokušava da napravi Veliku Srbiju.

„Velika Albanija postojala je nekoliko godina u Drugom svetskom ratu, Srbija nas optužuje za Veliku Albaniju koja pokušava da napravi Veliku Srbiju. Ako pogledate raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični su kao i nakon raspada, raštrkani poput pipaka hobotnice. Srbija sa Republikom Srpskom u Bosni, prosrpskih partija u Crnoj Gori, paralelnih struktura na Kosovu i Pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji“, kazao je, takođe prenosi Gazeta.

Kurti je u dvodnevnoj radnoj poseti ovoj evropskoj prestonici boravio u društvu dva potpredsednika Bisnika Bisljimija i Donike Gervale Švarc.

Kurti ipak u maju u Briselu

Kasnije večeras, u intervjuu za prištinsku Kohu, Kurti je potvrdio da će on ipak doći u maju ponovo u Brisel, i to 18., ali ovog puta na poziv visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja, na radnu večeru na kojoj će prisustvovati lideri Zapadnog Balkana.

Više o poseti kosovskog premijera Aljbina Kurtija Briselu pročitajte u:

 

Borelj i Kurti nakon sastanka: Dijalog u junu, non pejperi postali moda, mape liče na lažne slike sa satelita

Kurti sa Stoltenbergom: Učlanjenje Kosova u NATO učinilo bi region sigurnijim

Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. majaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.