Svi građani koji su vakcinisani će dobiti digitalni kovid sertifikat

 

Foto: KoSSev

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će od subote, 1. maja, svi građani koji su vakcinisani dobiti digitalni kovid sertifikat, prenosi Beta.

„Zahvaljujući IT sistemu, mi smo u mogućnosti da imamo potpuno elektronske kovid sertifikate“, rekla je Brnabić u Domu Narodne skupštine.

Premijerka je navela da je Srbija podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, navodeći da smatra da će te zemlje prihvatiti sertifikate.

Ona je kazala da je u Srbiji obe doze vakcina protiv koronavirusa primilo 25,6 odsto građana, odnosno 1.462.125 osoba.

Dodala je da je imunizovano, odnosno da je prošlo dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili pet nedelja u slučaju primanja vakcine AstraZeneka, 1.261.974, odnosno 22 odsto.

Kako je kazala, postoje velike razlike u broju vakcinisanih između različitih gradova, navodeći da je najveći broj vakcinisanih u Beogradu.

Ona je navela da među hospitalizovanima širom Srbije, kojih ima nešto manje od 5.000 – 98 odsto njih nisu vakcinisani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.