Kurti sa Stoltenbergom: Učlanjenje Kosova u NATO učinilo bi region sigurnijim

Foto: Tviter/Albin Kurti

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, započeo je ovog jutra drugi dan radne posete Briselu sastankom sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom. Članstvo Kosova u NATO-u učinilo bi region sigurnijim, poručio mu je Kurti.

Kosovski premijer juče je održao seriju sastanaka sa evropskim zvaničnicima u pratnj zamenika premijera, Besnika Bisljimija i ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale (Donika Gërvalla).

Prvo se sastao sa belgijskim premijerom, a potom i sa komesarima za poljoprivredu i ruralni razvoj, pravosuđe, energetiku i ekonomiju, predsednikom Evropskog parlamenta. Prvi dan posete završio je razgovorima sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajačakom.

Novi i poslednji radni dan posete Briselu Kurti je započeo sastankom sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Kurti je Stoltenbergu poručio da je prisustvo NATO-a na Kosovu neophodno za obezbeđivanje mira i sigurnosti.

„NATO je najveći bezbednosni savez koji je svet ikada video… Članstvo Kosova u NATO-u čini region i Evropu mnogo sigurnijim“, poručio je Kurti u objavi na Tviteru nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Oglasio se i Stoltenberg, kaže da je sa Kurtijem razgovarao o razvoju događaja na Kosovu i značaju misije NATO-a – KFOR-a, za stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„NATO podržava napore za ponovno pokretanje razgovora između Prištine i Beograda. Dijalog je jedni način za postizanje trajnog političkog rešenja“, poručio je Stoltenberg u objavi na Tviteru.

Kurti bi danas trebalo da se sastane i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozepom Boreljem  i komesarom za susedstvo i proširenje, Oliverom Varheljijem.

Sastaće se i sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom von der Lejen, a posetu Briselu zaključiće sastankom na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

„Ovi sadržajni susreti srdačnog gostoprimstva daju mi nadu za budućnost Kosova. Imaćemo ozbiljnu podršku za naš plan višestrukih reformi i evropsku i evroatlantsku orijentaciju“, zaključio je Kurti.

Pročitajte još:

Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.