Sa Severa demantiji o podacima iz Prištine o 25 novoinficiranih: Nijedan zaražen, poslednji su podaci

Korona virus Dom zdravlja Kosovska Mitrovica
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

U poslednja 24 sata na Severu Kosova nije registrovan nijedan novi slučaj inficiranja virusom korona, potvrdio je jutros Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, kosovski Institut za javno zdravlje kasno sinoć saopštio je potpuno drugačiji podatak – da je broj novoinficiranih sa Severa Kosova čak 25. Ove podatke negira Krizni štab u Zubinom Potoku, kao i epidemiolog Aleksandar Antonijević iz mitrovičkog Zavoda  za javno zdravlje.

Hoti: Podaci tačni (zbirno), možda stigli sa dan zakašnjenja

Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti, potom je u odgovoru za KoSSev poručio da podaci kosovskog instituta za javno zdravlje odgovaraju podacima koje saopštavaju krizni štabovi na Severu Kosova, uz naznaku da postoji mogućnost da su neki slučajevi registrovani dan ranije.

Ujedno je objasnio kako je kosovski Institut za javno zdravlje došao do podataka:

„Opštinski štab za vanredne situacije podnosi izveštaj Ministarstvu za lokalnu upravu i javnu administraciju, a ovo ministarstvo potom Nacionalnom institutu za javno zdravlje“.

Međutim, ni zbrajanjem rezultata Kriznog štaba za poslednja 5, odnosno 6 dana, nismo uspeli da dobijemo brojku od 25 inficiranih koronavirusom na Severu.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Prema sinoćnim podacima iz kosovskog instituta za javno zdravlje Kosova, od 25 navodno novoinficiranih u četiri opštine na Severu Kosova, 13 je, kako ovaj institut tvrdi, sa prebivalištem u Zubinom Potoku, šest u opštini Severna Mitrovica, četiri u Zvečanu, dva u Leposaviću (odnosno Lešku).

Krizni štab Zubin Potok: Netačni podaci Instituta za javno zdravlje Priština

Navode kosovskog Instituta za javno zdravlje danas je demantovao krizni štab opštine Zubin Potok, saopštivši da nema novozaraženih u ovoj opštini u kojoj je do sada, kako navode, potvrđeno 19 slučajeva.

„Ovim putem oštro demantujemo navode i navedene podatke da je u ovoj opštini tokom jučerašnjeg dana registrovano 13 novih osoba pozitivnih na korona virus! Zvanični podaci nalaze se u dnevnom izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju i bivaju saopšteni od strane stručnih medicinskih lica svakog dana“, poručili su.

Antonijević: Uzorke šaljemo isključivo za Kraljevo, iz Prištine nam nisu tražili podatke o inficiranim
epidemiolog Aleksandar Antonijević
FOTO: KoSSev

I epidemiolog sa Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević, u naknadnoj izjavi za KoSSev potvrdio je da, osim jednog izuzetka, Institut za javno zdravlje Kosova ne sprovodi testiranja na Severu, te da do sada nije od njih zatražio zvanične podatke o broju inficiranih i da ne razume odakle ovoj ustanovi podaci o 25 novoinficiranih.

Potvrdio je još jednom da se svi uzorci sa Severa Kosova šalju isključivo za Kraljevo, osim kada su prethodno testirani zatvorenici i radnici u Pritvornom centru u Severnoj Mitrovici, i to upravo zbog toga što ova ustanova funkcioniše pri kosovskom sistemu.

„To je ono što je bilo u startu, što smo zajednički uradili u zatvoru i kada su u sklopu saradnje oni dali nekoliko testova, ali da su oni dolazili i da su testirali nekog – to nisu“, podsetio je.

Ostao je pri podacima koje je jutros saopštio Krizni štab da nema novoinficiranih. Sa Severa Kosova za Institut za veterinu u Kraljevu poslato je 18 uzoraka, na osnovu kojih je prema potvrdi koja je stigla sinoć, utvrđeno da nema zaraženih.

Poručuje da su podaci koji su juče objavljeni od strane kosovskog Instituta za javno zdravlje „digli pometnju“, a da se on sam raspitivao otkuda tako visoka cifra.

Antonijević je, nakon što je čuo za podatak koji je saopšten sa prištinskog instituta, stupio u kontakt sa lokalnim zvaničnicima, kako bi potvrdio da nije bilo nekog dodatnog uzorkovanja – na šta je dobio negativan odgovor.

Dodaje da su čak i pojedini pripadnici Kosovske policije, koji su želeli da se testiraju, uprkos tome što su zaposleni pri kosovskom sistemu, bili upućeni na Kosovsku Mitrovicu.

„Ja ne razumem kako tako nešto mogu da objave“, dodao je.

Antonijević je u izjavi za KoSSev potvrdio i to da kosovski Institut za javno zdravlje do sada nije zatražio od Zavoda u Kosovskoj Mitrovici da im dostave zvanične podatke o broju testiranih i inficiranih koronavirusom na Severu Kosova.

Antonijević je ujedno saopštio i da se danas čekaju rezultati za još 12 uzoraka poslatih juče, a da je do 16:00 danas, uzeto 18 uzoraka.

Kako bismo saznali odakle kosovskom institutu podaci o 25 novoinficiranih osoba na Severu Kosova obratili smo se jutros direktoru ovog instituta, Naseru Ramadaniju, međutim, do objavljivanja ove vesti odgovor nismo dobili.

Pročitajte još:

Krizni štab: Nema novoobolelih na Severu Kosova, još tri osobe izlečene

Priština: Još 51 pozitivan na koronavirus, 9 izlečenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.