Međunarodni zvaničnici na Kosovu: Politički akteri da rade zajedno i ostave politiku po strani

U borbi protiv virusa korona, Kosovo mora da radi u dobroj saradnji sa regionalnim partnerima – spašavanje života ljudi ne treba politizovati, poručili su u zajedničkoj izjavi šefica Kancelarije EU, šefovi misija zemalja EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef EULEX-a i koordinator UN-a za razvoj.

„U zdravstvenoj krizi bez presedana zbog COVID-19, vi, narod Kosova, pokazujete izdržljivost i odgovornost. Dok se svi nadamo pažljivo isplaniranom vraćanju u normalnost čim to bude izvodljivo, i dalje je neophodna vaša istrajnost kako bi se umanjio uticaj epidemije i kako bi se sprečila još ozbiljnija kriza“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak, u objavi na Tviteru pozdravio je zajedničku izjavu međunarodnih zvaničnika poručivši da su regionalne inicijative veoma važne u suočavanju sa današnjim izazovima.

Sa druge strane, upravo zbog pandemije koronavirusa, nalažu da „bi političari trebalo da rade zajedno i ostave politiku po strani.

„Suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku“.

Navode da međunarodna i regionalna saradnja mogu samo da ojačaju ove napore, te da bi sve regionalne inicijative za saradnju trebalo da se gledaju u pozitivnom svetlu.

„Pozivamo političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa i da se uzdrže od politizacije vredne i neophodne međunarodne pomoći“, zaključuje se u saopštenju.

Zajednička izjava međunarodnih zvaničnika dolazi u vreme kada se stvorio još jedan razdor na kosovskoj političkoj sceni, a nakon što je kosovska vlada primila donaciju iz Beograda od 1.000 testova na koronavirus.

Veći broj opozicionih političkih partija osudio je ovu odluku kosovske vlade, uz iznete optužbe na račun Samoopredeljenja. Pokrenuta je peticija da se pošiljka odbije, zamenik predsednika udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva i pozvao prištinski Institut za javno zdravlje da „baci u smeće testove“. Jedna od kritika na račun odlazeće vlade upućena je od strane šefa poslaničke grupe AAK, Dauta Haradinaja, koji je između ostalog poručio da „čak i kada bi mu braća oživela, ne bi prihvatio tu pomoć“.

Pročitajte još:

Pokrenuta peticija protiv testova iz Srbije, Haradinaj traži istragu, Suroi – „Srbija može da bude donator“

Kurti: Ne znam sa kakvom dokumentacijom su na Kosovo ušli testovi na koronavirus iz Srbije

Iz Beograda hiljadu testova za korona virus stiglo u Prištinu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.