Krizni štab: Zabrana kretanja od 20h-05h, potpuna zabrana kretanja za starije od 65 i ograničeno radno vreme prodavnica

Nakon što je u Srbiji u nedelju veče uvedeno vanredno stanje, a od danas i policijski čas, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, odnosno opštinski štab za vanredne situacije, doneo je odluke kojima se zabranjuje kretanje u periodu od 20:00-05:00 ujutru, dok za penzionere i osobe starije od 65 godina važi potpuna zabrana izlaska. Hranu i lekove donosiće im bližnji ili volonteri koje mogu pozvati na brojeve telefona 028-421-140 i 028-421-141 u periodu od 8 ujutru do 18 časova.

Zabrana kretanja od 20h – 05h odnosi se na sve taksi prevoznike i privatne auto prevoznike, dok će svi prehrambreni maloprodajni objekti svoje radno vreme prilagoditi od 06:00 – 19:30.

Građanima se preporučuje da se pridržavaju saveta lekara, da nose zaštitne maske i rukavice u prodavnicama ili apotekama i da pri susretu drže rastojanje od dva metra.

Ko će sprovoditi nalog Privremenog organa, s obzirom na to da su srpski organi reda, mira i bezbednosti, te izvršni sudski organi prvo suspendovani 1999., a potom briselskim sporazumima i ukinuti, ovaj organ nije naznačio.

 

Od subote u apotekama i prodavnicama u Kosovskoj Mitrovici nedostaju dezinfekciona higijenska i zaštitna sredstva, odnosno maske.

Kontakt telefoni za srpske sredine na KiM (kliknite na link)

Ovo su odluke sa sednice opštinskog štaba za vanredne situacije:

  • Upozoravaju se građani na striktnu primenu zabrane kretanja u periodu od 20:00-05:00 sati.
  • Upozoravaju se penzioneri i osobe starije od 65 godina na disciplinu totalne zabrane izlaska iz svojih domova.
  • Sve potrepštine ( hranu i lekove) donosiće im bližnji ili volonteri koje u periodu od 08:00-18:00 sati mogu pozvati na brojeve telefona call centra opštine : 028-421-141 i 028-421-140.
  • Svi taksi prevoznici kao i privatni auto-prevoznici se upozoravaju na meru zabrane kretanja u periodu od 20:00-05:00 sati.
  • Svi prehrambeni maloprodajni objekti će, u skladu sa merom zabrane kretanja, prilagoditi svoje radno vreme od 06:00-19:30 sati.
  • Upozoravaju se svi građani da se pridržavaju saveta lekara, da nose zaštitne maske i rukavice u prodavnicama ili apotekama ili pri susretu drže rastojanje od 2 metra.

Pre dva dana Privremeni organ KM i Krizni štab doneli su set mera za zaštitu stanovništva, među kojima je: uvođenje radne obaveze za zaposlene u preduzećima i javnim institucijama sa izuzetkom tzv. rizičnih grupa; hrane i lekova ima dovoljno, nije potrebno praviti zalihe, formirana je grupa koja će brinuti o potrebama starih i nemoćnih lica.

Iz Kriznog štaba opštine Zvečan, nakon današnje sednice upućen je apel građanima da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije u vezi sa merama protiv širenja virusa korona, te da, shodno tome, ispoštuju odluku o zabrani kretanja stanovništva u periodu od 20h do 5h ujutru, prenosi Radio Kontakt plus.

  Krizni štab opštine Zvečan je doneo i odluku kojom se zabranjuje izlazak svim licima starijim od 65 godina van svojih stanova u gradskoj zoni, i izlazak iz svojih dvorišta u ruralnim sredinama. Takođe su najavili da će u toku dana početi obilazak lica starijih od 65 godina i svih lica koja žive sama.

Kontakt telefon koji građani mogu pozvati: 028/664-728.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.