U Prizrenu počeo festival srednjovekovne muzike „Medimus“

Medimus Prizren
FOTO: Radio Goraždevac

Izložbom slika sa prethodnih festivala, u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu je sinoć počeo sedmi po redu festival „Medimus“.

Srednjovekovni festival muzike ove godine posvećen je svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Prve večeri otvaranja bilo je prisutno oko stotinak građana koji su bili znatiželjni i sa nestrpljenjem očekivali početak festivala, javlja Radio Goraždevac.

Ovogodišnji program Medimusa otvorio je direktor Doma kluture Gračanica, Živojin Rakočević, koji je rekao da umetnost uvek nađe životni put.

„Na ovim fotografijama se zvuk, kamen i duh Prizrena pretvaraju u jedinstvenu sliku koja govori o tome da umetnost nikada nije na gubitku, ona uvek nađe životni put. Ne zna se ko je veći stvaralac, zaboravljena starica na zidinama hrama Svetog Spasa ili svetski zaboravljeni muzičar koji, izgleda, samo za nju izvodi svoju kompoziciju“, rekao je na otvaranju ovog festivala Živojin Rakočević.

Slikar El Gvojs koji je autor izloženih slika rekao je da ton vredi više od hiljadu slika.

„Uhvatim se u koštac da jedan mnogo superiorniji svet praktično na vrhu univerzuma pokušam da iznesem pred vas i predstavim jednim mnogo inferiornijim kao što je vizuelni, fotografijom. Slika vredi hiljadu reči, a ton vredi hiljadu slika, ako to znamo i ako smo svesni toga, više ćemo poštovati i doživljavati ton, muziku i harmoniju tonova i zvukova“, rekao je El Gvojsa.

Festival će trajati i tokom današnjeg dana. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pročitajte još:

Festival „Medimus“ ovog vikenda u Prizrenu, obezbeđen prevoz iz Z.PotokaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.