EU zvanično: Kurti i Vučić potvrdili – 18. u Ohridu o finalizaciji Aneksa za implementaciju Sporazuma EU

Vučić Kurti borelj lajčak
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Nova runda dijaloga na visokom nivou održaće se 18. marta u Ohridu – nakon mnogobrojnih najava, danas je zvanično potvrđeno iz Evropske unije. 

Sastanak saziva visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Učešće su već potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopšteno je iz Evropske unije.

Sledeće subote se Borelj i specijalni izaslanik EU, Miroslav Lajčak, prvo odvojeno sastaju sa obojicom lidera, a nakon toga bi trebalo da usledi trilaterala.

„Sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa za implementaciju Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, saopštili su iz Evropske unije.

Zvanična potvrda stiže u istom danu kada na Kosovu boravi Miroslav Lajčak.

O Lajčakovoj današnjoj poseti čitajte u posebnoj vesti.

On se već sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, a potom i sa kosovskim premijerom i šefom pregovaračke delegacije Prištine, Besnikom Bisljimijem.

Lajčakova poseta Beogradu zakazana je za ponedeljak i utorak – 13. i 14. mart.

„Cilj ovih putovanja je da se nastave razgovori, da se razrade rezultati poslednjeg dijaloga na visokom nivou u Briselu i Lajčak će se sresti odvojeno sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem i njihovim timovima. Razgovaraće o modalitetima primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To će sve biti deo pripreme za predstojeći sastanak kasnije ovog meseca“, potvrdio je pre dva dana portparol EU, Peter Stano.

Ovo je prva Lajčakova poseta regionu nakon što su se prošlog ponedeljka u Briselu srpski predsednik i kosovski premijer usaglasili da dalji razgovori o tekstu evropskog predloga nisu potrebni.

Već po završetku ovog sastanka, iz EU je i najavljeno da će izaslanik za dijalog Beograda i Prištine i posetiti obe strane, i to pre 18. marta, odnosno susreta u Ohridu.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.