Kurti sa komandantom KFOR-a o nastavku dijaloga, ne i o „tajnom sporazumu“ o KBS

Foto: Fejsbuk, Aljbin Kurti
Foto: Fejsbuk, Aljbin Kurti

Komandant KFOR-a general-major Mikele Risi, istakao je danas na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i posvećenost institucionalnoj koordinaciji u interesu bezbednosti. Međutim, na osnovu saopštenja koje je dostavljeno medijima, na ovom sastanku nije bilo reči o „tajnom sporazumu“ iz 2013. godine koji pripadnicima KBS zabranjuje aktivnosti na Severu Kosova, a zbog kojeg je Kurti zatražio pokretanje procedure za smenu kosovskog predsednika Hašima Tačija. 

U saopštenju se navodi da je tokom susreta potvrđena posvećenost bliskoj saradnji u okviru njihovih mandata, navodi Koha Ditore.

General Risi je obavestio Kurtija da su, pod mandatom KFOR-a i pod odgovornošću upravljanja vazdušnim prostorom NATO snaga, uz pomoć Mađarske i Islanda, u toku napori za otvaranje novih vazdušnih koridora.

General Risi je naglasio da će u okviru mandata pod UN, KFOR nastaviti sa naporima da obezbedi mir, sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve građane na Kosovu.

Kurti je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj ulozi KFOR-a u obezbeđivanju mira i stabilnosti.

„Takođe je naglasio cilj integrisanja Kosova u NATO kao težnju koja će se u budućnosti nužno realizovati. U ovoj fazi, saradnja KFOR-a sa Ministarstvom odbrane je od posebnog značaja“, navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su još jednom izrazili spremnost za kontinuiranu komunikaciju i saradnju.

Na osnovu saopštenja koje su objavili mediji, na današnjem sastanku nije bilo reči o „tajnom sporazumu“ iz 2013. godine.

Podsetimo, Kurti je juče zatražio pokretanje procedure za smenu kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je prema njemu, ozbiljno prekršio kosovski Ustav potpisivanjem „tajnog sporazuma“ sa NATO-om, koji pripadnicima KBS zabranjuje aktivnosti na Severu Kosova. On se tada ogradio da nije izrazio stav o sadržaju sporazuma, te da neće učiniti ništa čime bi ugrozio savez sa NATO-om, ali je naglasio, kako ocenjuje, neustavni postupak tadašnjeg premijera Tačija.

Kurti se danas u objavi na Fejsbuku, a nakon sastanka sa komandantom KFOR-a osvrnuo na jučerašnji događaj, rekavši da nije slučajno što je prepisku između tadašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena 2013. godine dobio od NATO zvaničnika, a ne od kosovskog predsednika.

„Pre tri meseca bio sam u komandi KFOR-a, gde je general Mikele Risi preuzeo komandu. Danas sam ga dočekao u kancelariji premijera. Rekao sam tada, kažem i sada i uvek ću govoriti da je prisustvo NATO-a na Kosovu nezamenjivo, dok je region još uvek nestabilan i dok se suočavamo sa državom koja ima teritorijalne pretenzije prema nama“, napisao je Kurti u postu na Fejsbuk nalogu.

U njegovoj objavi stoji da NATO-u nisu potrebni tajni sporazumi sa Kosovom, jer su dočekani prijateljski.

Više o „tajnom sporazumu“ kao i o Kurtijevoj najavi o pokretanju procedure za smenu kosovskog predsednika čitajte u nastavku:

Kurti: KBS ne ide na Sever

Kurti: Da se pokrene procedura za smenu Hašima TačijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.