Kurti: Da se pokrene procedura za smenu Hašima Tačija

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Kosovski premijer Aljbin Kurti, zahteva pokretanje procedure za smenu kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je kako kaže, ozbiljno prekršio kosovski Ustav potpisivanjem „tajnog sporazuma“, koji pripadnicima KBS zabranjuje aktivnosti na Severu Kosova. Ogradio se da nije izrazio stav o sadržaju sporazuma, te da neće učiniti ništa čime bi ugrozio savez sa NATO-om, ali je naglasio, kako ocenjuje, neustavni postupak tadašnjeg premijera Tačija.

Кurti je obavestio predsednicu parlamenta Vjosu Osmani da je zatražio analizu, kako je to navedeno, tajnog sporazuma od 19. aprila 2013. godine između tadašnjeg premijera Tačija i tadašnjeg sekretara NATO-a Andersona Fog Rasmusena.

Prema ovom dokumentu, Kurti kaže da je Tači u ime Prištine na KFOR preneo apsolutnu kontrolu nad svim budućim aktivnostima pripadnika KBS na Severu Kosova, odnosno, na KFOR preneo „apsolutno pravo veta“.

Кurti je u pismu upućenom Osmanijevoj zatražio da bez odlaganja analiziraju sadržaj ovog, kako se navodi, tajnog sporazuma, jer je po njegovom mišljenju, Tači ozbiljno povredio kosovski ustav.

Uz sporazum i pismo poslato Osmanijevoj, Kurti je objavio i mišljenje kancelarije za pravna pitanja u kabinetu premijera, čiji je zaključak da je Tači počinio ozbiljne ustavne povrede.

„Uzimajući u obzir dokaze kojima raspolaže Kancelarija premijera, kao i relevantne odredbe Ustava Republike Kosovo, postoje dovoljni razlozi da se ‘prima facie’ zaključi da je Tači, za vreme obavljanja svog predsedničkog mandata, počinio ozbiljne povrede Ustava i da izvršenje ovih povreda opravdava pokretanje ustavne procedure za njegovo razrešenje sa mesta predsednika“, glasi zaključak mišljenja Pravne kancelarije kosovskog premijera.

Kurti se ipak u dokumentu ogradio kada je u pitanju sadržaj samog sporazuma, ističući da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma.

„Da bi izbegao svaki mogući nesporazum, treba da budem jasniji: Ja, kao premijer, ne izražavam nijedan stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja. Ja, kao premijer, duboko razumem i cenim izuzetnu važnost saradnje između Republike Kosovo i NATO-a, za punu bezbednost teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima Republike, da neću preduzeti nijedan korak koji će ugroziti ovaj savez neophodan za bezbednost naše zemlje“, navodi se u dokumentu.

To da KBS ne može da ode na Sever bez dozvole KFOR-a, odnosno NATO-a, ipak nije nepoznanica za medije.

„Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a. Ovo sam jasno stavio do znanja u mom razgovoru sa Haradinajem,“ kazao je u februaru prošle godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za KTV. Stoltenberg je tada odgovorio Ramušu Haradinaju koji je prethodno obavestio javnost da je NATO-u predat „novi operativni plan za celu zemlju“, te da „nema više juga i severa“.

I komandanti KFOR-a prenosili su ranije više puta istu poruku, a o dokumentu pisali su i mediji u Beogradu.

Kurti je više puta i tokom kampanje, ali i nakon izbora za premijera, ponovio da u razgovorima sa Beogradom ne treba da se požuruje, pre nego se pregledaju svi potpisani sporazumi, pre svega oni u Briselu.

Najavio je da će imati svoj tim sa kojim će izvršiti reviziju potpisanih sporazuma sa Beogradom – „šta je bila njihova primena, kakav je njihov uticaj, zašto je nešto ostalo neispunjeno“.

„I na taj način možemo krenuti napred sigurno“, kazao je u nedavnom razgovoru za VOA.

Takođe je za nedavno potpisana Pisma o namerama u vezi sa uspostavljanjem prvo avio, a potom i železničke linije kazao da kosovski zvaničnici koji su ih potpisali, nisu imali odobrenje nove vlade Kosova da to urade.

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Sa druge strane srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio je Kurtiju da umesto 33 sporazuma, kako on misli, između Beograda i Prištine potpisano je 48.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.