Kurti: KBS ne ide na Sever

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na Sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.

Potvrdio je da ne planira da šalje pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga na Sever Kosova, već da je objavljivanjem prepiske hteo da pojasni „sporazum potpisan 2013. godine“, prenose kosovski mediji.

 Kurti će započeti dijalog sa Srbima, otići u sve gradove, uključujući i Sever, ali bez KBS.

„Ja ću tokom svog mandata premijera Republike Kosovo ići po celom Kosovu uključujući i Sever Kosova, za mene je i Sever Kosova – Kosovo. Ali neću ići sa KBS-om, razumete li. Dakle, ovo se ne odnosi na moj odgovor o ovom jednostranom obećanju iz 2013. godine“, kaže Kurti. Mediji u Prištini su ovu izjavu listom izdvojili.

Iako „neće preduzimati korake“ po pitanju upućivanja KBS na Sever, te neće narušiti odnose sa NATO i KFOR-om, Kurti je kazao da je njegova obaveza da „obavesti predsednika parlamenta, šefa države i glavnog državnog tužioca“ o ovom sporazumu iz 2013.

U  dopisu Vjosi Osmani, Kurti se ogradio kada je u pitanju sadržaj samog sporazuma, ističući da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma.

„Da bi izbegao svaki mogući nesporazum, treba da budem jasniji: Ja, kao premijer, ne izražavam nijedan stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja. Ja, kao premijer, duboko razumem i cenim izuzetnu važnost saradnje između Republike Kosovo i NATO-a, za punu bezbednost teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima Republike, da neću preduzeti nijedan korak koji će ugroziti ovaj savez neophodan za bezbednost naše zemlje“, navodi se u dokumentu.

Sa druge strane, na ovaj dopis kosovskog premijera, oglasila se i kosovska predsednica skupštine, Vjosa Osmani, poručivši da je dopis o tajnom sporazumu iz 2013. godine između tadašnjeg kosovskog premijera HašimaTačija i bivšeg sekretara NATO-a Rasmunsena, prosledila poslanicima kao i pravno mišljenje Kancelarije premijera o ovim nalazima.

Osmani je istakla da je „pridržavanje ustava obaveza svih, kao i održavanje i negovanje partnerstva sa strateškim partnerima.“ 

„Članstvo Kosova u NATO-u je u interesu naše države. Zahtevi da svaka institucija na Kosovu poštuje Ustav i ustavne procedure ne treba pogrešno tumačiti kao napad ili protivljenje NATO-u, već napredovanje demokratije i transparentnosti i poštovanja vladavine zakona u zemlji“ poručila je predsednica kosovske skupštine u objavi na Fejsbuku.

Po Kurtijevim rečima, važno je za vladu da sazna ko je zahtevao takvu obavezu od premijera, te da ne veruje da je to zatraženo iz Brisela.

„Srbija je to mogla da zatraži, ali onda to treba da se zna. Ova razmena pisama između bivšeg sekretara Rasmunsena i bivšeg premijera Tačija, po mišljenju pravnog tima kabineta premijera, predstavlja međunarodni dokument, koji je zasnovan na Bečkoj konvenciji. Skrivanje ovakvog sporazuma, datiranog na 19. april 2013., smatramo flagrantnim kršenjem, prema čemu pravosudne vlasti moraju da postupe“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Kazao je i da su 2013. godine, poslanici obmanuti kada je u pitanju Briselski sporazum.

Tamo je 15 tačaka, a prvih šest se tiču Zajednice, požalio se kosovski premijer.

Sutra će se sastati i sa komandantom KFOR-a.

U međuvremenu, nakon početnih naslova o otkriću tajnog dokumenta, u kosovskim medijima sada se objavljuje i sadržaj kritičan prema onome što su čuli, odnosno, kako navode  – nisu čuli od Kurtija na današnjoj konferenciji za medije.

Tako Gazeta Express u vesti pod nazivom „Kurti organizovao konferenciju o Tačijevom tajnom sporazumu, nije rekao ništa“, piše:

„Kurti je izazvao veliki potres potaknuvši medijsko izveštavanje o Tačijevom sporazumu sa sekretarom NATO-a, obavestivši o tome predsednicu skupštine, šefa države i glavnog tužioca i zahtevajući da se započne za Tačijevom smenom. No, u vezi s sporazumom, Kurti je rekao da niti podržava niti odbacuje njegov sadržaj“.

Kurtiju deo medija spočitava da nije odgovorio na mnoga konkretna pitanja novinara, pre svega ona koja se tiču pitanja KBS na Severu.

To da KBS ne može da ode na Sever bez dozvole KFOR-a, odnosno NATO-a, ipak nije nepoznanica za medije.

„Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a. Ovo sam jasno stavio do znanja u mom razgovoru sa Haradinajem,“ kazao je u februaru prošle godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za KTV. Stoltenberg je tada odgovorio Ramušu Haradinaju koji je prethodno obavestio javnost da je NATO-u predat „novi operativni plan za celu zemlju“, te da „nema više juga i severa“.

I komandanti KFOR-a prenosili su ranije više puta istu poruku, a o dokumentu pisali su i mediji u Beogradu.

Kurti: Da se pokrene procedura za smenu Hašima Tačija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.