Kurti sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU o dijalogu i ratu u Ukrajini

Karti ambasadori Kvinta
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu. Nakon prošlonedeljnih razgovora u Briselu koji nisu doveli do rešenja pitanja tablica, Kurti je sa međunarodnim predstavnicima razgovarao upravo o dijalogu u Briselu, ali i ratu u Ukrajini.

Uz Kurtija su ambasadore SAD-a, Nemačke, Francuske, Italije, otpravnika poslova ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i šefa Kancelarije EU na Kosovu ugostili predvodnik prištinske delegacije za dijalog u Briselu, Besnik Bisljimi i šef kabineta kosovskog premijera, Ljuan Daljipi.

Na sastanku se razgovaralo o političkim dešavanjima na Kosovu, kao i o političkoj situaciji u regionu.

„Dva meseca nakon početka ničim izazvane ruske vojne invazije i agresije na Ukrajinu i dalje je imperativ potreba za koordinacijom stavova i delovanja demokratskog sveta prema Ruskoj Federaciji. Reakcija i usklađivanje Republike Kosovo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom su bili momentalni“, naveli su iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti ponovo o Srbiji kao pretnji miru: Vučić „mali Putin“; Selaković uzvraća: Kurti „mali balkanski Hitler“

U saopštenju se podseća da se Kosovo pridružilo sankcijama protiv Rusije i izrazilo spremnost da primi 5.000 izbeglica i 20 novinara iz Ukrajine.

Osim o ratu na Istoku, razgovaralo se i o procesu dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

Iz kabineta kosovskog premijera još jednom su poručili da se kosovska vlada zalaže za to da dijalog bude principijelan i uravnotežen, ali i fokusiran na uzajamno priznanje.

Pročitajte još:

Lajčak: Nije postignut sporazum o tablicama, akteri da se uzdrže od bezbednosno rizičnih akcija

Kosovski premijer sastaće se uskoro i sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid, kao i specijanim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

Ovog popodneva će sa istim američkim zvaničnicima razgovarati i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Posetom Prištini, Donfrid započinje turneju na Zapadnom Balkanu, a kako je saopštio Stejt department ona će od 25. do 29. aprila, boraviti i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Prošle nedelje su takođe američki zvaničnici i to tri senatora – Džin Šahin, Kris Marfi i Tom Tiliso posetili region. Oni su se tada ujedno sastali sa kosovskim premijerom i predsednicom, a neposredno pre toga i sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i Sarajevu.

Pročitajte još:

Senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o Kosovu u NATO

Osmani sa senatorima: Srbija sa Rusijom nastavlja da igra destruktivnu ulogu u regionuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.