Kurti ponovo o Srbiji kao pretnji miru: Vučić „mali Putin“; Selaković uzvraća: Kurti „mali balkanski Hitler“

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

„Oni koji veruju u ono što priča Beograd, koji se stalno naoružava iz pravca istok-severoistok – da to ne treba shvatati ozbiljno jer je to za domaću upotrebu i za predizbornu kampanju, u najboljem slučaju su naivni. Tako je bilo i sa Putinom“, smatra kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je sinoć objavio autorski tekst na svojoj Fejsbuk stranici u kojem je izneo svoj stav o situaciji u Ukrajini i ruskoj invaziji, ali, kao i u desetine navrata od izbijanja rata na Istoku, iskoristio priliku da Srbiju još jednom predstavi kao ruskog saveznika i pretnju bezbednosti regiona.

„Upravo sada, kada je Putin upao u rat, kada gubici u Ukrajini i sankcije privredi pogoršavaju situaciju u Rusiji, i kada nema više saveznika na Zapadu, ali nema ni pobedonosnog izlaza iz ovog rata, očaj je narastao do vrhunca“, smatra kosovski premijer.

Kaže da je predsednik Rusije sada više nego ikada zainteresovan za „širenje rata u Ukrajini na druga žarišta“.

„Njegova strategija ‘eskalacije za deeskalaciju’ do sada nije funkcionisala zahvaljujući oslobodilačkom i herojskom otporu ukrajinskog naroda, a sada želi da otvori ratne zone u drugim regionima i zemljama do nuklearne pretnje, kako bi stvorio bolje uslove da iz ovog rata ‘izađe kao pobednik'“, navodi Kurti.

Ponovio je da, prema njegovom mišljenju, Putinov cilj nije da razgovara sa predsednikom Ukrajine, već sa američkim predsednikom „kako bi podelili Evropu na sfere uticaja kao na kraju Drugog svetskog rata“.

„Ali to nije moguće, kao ni vraćanje na status kvo. Ovi putevi bez pobede i bez poštenog izlaska za Putina čine Kremlj pretnjom broj jedan evropskom miru, bezbednosti, demokratiji i za prosperitetu Evrope“, dodao je Kurti.

Kosovski premijer, osim što kritikuje Rusiju, u svom autorskom tekstu je više pasusa u istom tonu posvetio Srbiji.

„U vreme kada se ceo demokratski svet distancirao od Putina, naš severni sused organizuje skupove podrške Putinu, hvaleći ga i pravdajući njegove zločine u Ukrajini“, poručio je kosovski premijer.

Otišao je i korak dalje, te kaže da prijatelji ruskog predsednika u Srbiji i Republici Srpskoj imaju za cilj da „namame Rusiju na Balkan i za Balkan“.

„Na Zapadnom Balkanu, Srbija ostaje jedina zemlja u Evropi koja odbija da sankcioniše Rusiju i, kao što smo videli ovih dana, čak je spremna da napusti proces evropskih integracija samo da bi ostala lojalna Putinu“, tvrdi Kurti.

Kosovski premijer je ujedno predsednika Srbije nazvao „mali Putin“, te još jednom ponovio da je Srbija pretnja regionu.

„Sa Putinovim prijateljem u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i malim srpskim Putinom, mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je viđena taktika „isceniranja događaja i napada da bi se okrivila druga strana u regionu“.

„Oni koji veruju u ono što priča Beograd, koji se stalno naoružava iz pravca istok-severoistok – da to ne treba shvatati ozbiljno jer je to za domaću upotrebu i za predizbornu kampanju, u najboljem slučaju su naivni. Tako je bilo i sa Putinom“, dodaje Kurti.

Podseća da su izbori u Srbiji završeni, a samim tim i predizborna kampanja, ali i da zvanični Beograd nije uveo sankcije Rusiji.

„Možda izgleda kao preterivanje reći da se budućnost sveta određuje u Ukrajini, ali je možda potcenjivanje reći da se Evropa i demokratija brane samo tamo. Fašizam nije rezervisan za Nemačku i Italiju između dva svetska rata ili Pinočeov Čile pre pola veka. Svaki narod ili država može završiti u fašizmu. Nažalost po svet, danas se to dogodilo nuklearnoj sili“, zaključuje Kurti.

Selaković: Kurti „mali balkanski Hitler“ koji hoće da stvori „veliku Albaniju“

Tekst kosovskog premijera naišao je na reakciju Beograda, ovog puta srpskog ministra spoljnih poslova, Nikole Selakovića.

Sada on Kurtija naziva „malim balkanskim Hitlerom“ za kojeg kaže da „sanja da pokori“ Sever Kosova i stvori „veliku Albaniju“, preneli su beogradski mediji.

„Dok Aleksandar Vučić vodi politiku koja osiguranje mira i stabilnosti postavlja ne samo kao nacionalni cilj Srbije, već gleda i značajno šire čuvajući čitav naš region, gradeći regionalne inicijative poput Otvorenog Balkana, gradeći auto-puteve i brze pruge, koje sve više povezuju prestonice regiona pokazujući spremnost da celom Zapadnom Balkanu pomaže onim čega na tržištu nedostaje, bilo da su to vakcine, respiratori ili pšenica i kukuruz, dotle mali balkanski Hitler, jedino sanja o tome kako ognjem i mačem da pokori i osvoji sever Kosova i Metohije, kako da Srbe skloni sa lica zemlje i kako da stvori tzv. Veliku Albaniju“.

Selaković ujedno tvrdi da se Kurti ne bavi ni sa čim drugim no lažima i provokacijama.

„Bilo bi dobro kada bi tu mogao da se zaustavi, ali kada je neko mali balkanski Hitler od njega ništa ne može da vas iznenadi“, poručio je Selaković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.