Kurti: Da bi imali „Otvoreni Balkan“, Srbija mora da bude otvorena za Kosovo

kurti
FOTO: N1

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da Srbija mora da se otvori ka Kosovu da bi imala „Otvoreni Balkan“.

Šef kosovske vlade je ponovio da se spremnost Kosova za regionalnu saradnju izražava podrškom Berlinskom procesu i opredeljenjem za zajedničko regionalno tržište.

„Ne verujemo u samodovoljnost Balkana, Balkan se uopšte ne sastoji od samo šest zemalja. Međutim, Zapadni Balkan, koji je još uvek neintegrisan u EU, sastoji se od 6 zemalja koje se ne mogu tretirati zajedno, jer imamo zemlje koje nisu osudile i nisu uvele sankcije Rusiji. Ima država na Zapadnom Balkanu koje su na strani Ukrajine i imamo države kao što je naš severni sused koji je na strani Ruske Federacije i njenog despotskog predsednika“, rekao je Kurti.

Kada je u pitanju Otvoreni Balkan, Kurti poručuje: „Da bismo imali ’Otvoreni Balkan‘, Srbija je ta koja mora biti otvorena za Kosovo“.

„Ako građanin Kosova želi da ode u Srbiju, čak i da poseti rodbinu u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, ili da prođe kroz tu zemlju, pasoš mu se ne prihvata, ako pokaže ličnu kartu uzima se samo da bi se uzeli biometrijski podaci“, dodao je.

I danas je ponovio da je subina Kosova Evropska unija.

„Evropa je naš kontinent i mi smo u tome nepokolebljivi“.

Komentarišući podršku Amerike inicijativi Otvoreni Balkan, kazao je da ga ona podržava, ali u onom delu u kom se kaže da inicijative ne može biti ako u njoj nisu svih šest članica.

„Podržavamo američki stav da ne može biti ‘Otvorenog Balkana’ uspostavljenog kao inicijativa sve dok nema šest država, dobro je još jednom videti da li ima svih šest država. Neka se ni ne trude, jer nema šest država i nema ‘Otvorenog Balkana’“, poručio je premijer.

KoSSev: Podsetimo, juče je u Orhidu završen dvodnevni samit u sklopu inicijative „Otvoreni Balkan“, na kom su stalne članice ove inicijative, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, potpisale još četiri sporazuma i memoranduma o saradnji.

Po prvi put, podršku odnosno pozitivne signale inicijativi „Otvoreni Balkan“ dali su u Orhidu predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji su na ovom samitu prisustvovali kao posmatrači.

Takođe, podršku inicijativi su još jednom uputili specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i evropski komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Kosovo je i dalje jedino koje se oštro i otvoreno protivi inicijativi „Otvoreni Balkan“, što je potvrdilo i to što se kosovski premijer nije odazvao pozivu svog makedonskog kolege da prisustvuje ovonedeljnom samitu.

Osim Kurtija, protiv ove inicijative su i drugi brojni kosovski političari, analitičari i civilni sektor, nazivajući je „idejom Srbije“, „proisteklu iz Novog Sada“, „planom srpskog hegemona“, „ruskog saveznika“ itd.

Tek od nedavno, uz tonove podrške inicijativi „Otvoreni Balkan“ koji stižu iz SAD, mogu se čuti i pozitivne ocene iz Prištine, koje dolaze pretežno od opozicionih političara.

Tako je sinoć, par sati nakon završetka samita u Ohridu, lider Alijanse za novo Kosovo, Bedžet Pacoli, poručio da želi da vidi Kosovo u klubu sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, uz snažnu podršku SAD i istakao da bi u inicijativi bilo tri albanska premijera, što bi, kako je kazao, za Kosovo samo moglo da bude od koristi.

„Pravo je vreme, imali bi tri albanska premijera, dobrih odluka može biti samo u korist Kosova, ne bojte se! Engleska je bila osnivač Evropske unije, a onda kada je to ocenila, napustila je ovu uniju. Kosovo to može da uradi ukoliko primeti da se tamo traži nešto što ide na štetu Kosova“, napisao je Pacoli na svom Fejsbuk nalogu.

Poručio je da je Kosovu najmanje potrebna izolacija i da ne sme da ima predrasude.

„Kosovo ne sme da okleva i da ima predrasude na putu evroatlantskih integracija koji podržavaju SAD. Trebalo bi da bude tamo gde govorimo o mostovima, integraciji i evropskoj budućnosti. Kosovu je najmanje potrebna izolacija. Ne treba da se plašimo mesta gde govorimo o izazovima“, naveo je.

Sa druge strane, bivša kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, mišljenja je da kosovska vlada s pravom odbacuje inicijativu, ali da je kosovski premijer trebao da ode u Ohrid, između ostalog i „da ne dozvoli veličanje Vučića kao vođe saradnje“.

„Vlada s pravom odbacuje ‘Otvoreni Balkan’, ali nepravedno stavlja Kosovo u totalnu regionalnu irelevantnost, ne suočavajući se sa činjenicama i ne pokazujući našu istinu. Kurti je juče trebalo da bude prisutan u Ohridu, da ne dozvoli veličanje Vućića kao vođe saradnje“, napisala je na Tviteru Haradinaj Stubla.

O samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, dvodnevnim obraćanjima predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, kao i predstavnika BiH, Crne Gore, Evropske unije i SAD-a, čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Spreman da ponudim Prištini struju ili novac u zamenu za lignit

Abazović o O.Balkanu: Podršku Vlade C.Gore imaće svaka inicijativa koja vodi ka progresu ili pomirenju

Eskobar: Podržavamo „Otvoreni Balkan“, ali mora da bude otvoren za sve u regionu

Ohrid: O.Balkan je „nezaustavljiv“, Sarajevo, Podgorica i Priština pozvani da se pridruže, ali „niko neće da ih tera“

Tegeltija: BiH želi da bude deo inicijative Otvoreni Balkan

„Otvoreni Balkan inicijativa balkanskih naroda“, Vučić iz Ohrida najavio i moguću deklaraciju o nestalim licima sa Prištinom, Edi Rama ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan

Kosovo jedino ostalo protiv Otvorenog BalkanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.