Kurti o budućoj saradnji sa direktorom turske kompanije od koje je Priština kupila dronove

Kurti Bajraktar
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa izvršnim direktorom kompanije Bajkar, Halukom Bajraktarom. Reč je o kompaniji od koje je Priština kupila dronove sredinom godine, a sada su razgovarali o budućoj saradnji.

Iz kosovske vlade naglašavaju da je od kada je Kurti postao premijer KBS znatno ojačan.

„Kosovske bezbednosne snage su tokom poslednje dve godine značajno napredovale u pogledu borbenih kapaciteta, i nesumnjivo je u tom aspektu, pored više nego udvostručenog budžeta Ministarstva odbrane, direktno uticala i odlična saradnja sa turskom kompanijom Bajkar i Vladom Republike Turske, sa kojima smo obavili nabavku dronova TB2 i druge modernije vojne opreme“.

Kurti se zahvalio Bajraktaru zbog toga što je, kako navode, svaka nabavka kosovskog ministarstva odbrane tretirana sa visokim prioritetom.

„Time se još jednom dokazuju bliski odnosi između Kosova i Turske“, podcrtao je.

Kurti je danas sa direktorom kompanije Bajkar razgovarao i o budućoj mogućoj saradnji, naveli su iz kosovske vlade, ali bez iznošenja drugih detalja.

Sastanku su prisustvovali i kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci (Maqedonci), kao i turski ambasador u Prištini, Sabri Tunc Angili.

Uoči ovog sastanka sa Bajraktarom se odvojeno sastao kosovski ministar odbrane. Oni su takođe razgovarali o budućoj saradnji.

„Saradnja sa kompanijom Bajkar, koja je svojim proizvodima postala naslovnica vojne tehnike, učinila je da KBS za kratko vreme podigne svoje borbene kapacitete na nivo koji garantuje teritorijalnu odbranu i bezbednost svih naših građana. Tokom ovog sastanka razgovarali smo o narednim projektima u koje ćemo ulagati, kao i o proširenju ove saradnje mimo kupovine“, naveo je Maćedonci.

Direktora turske odbrambene kompanije ovaj ministar je odlikovao medaljom „izvanredne zasluge“.

To je, navode iz kosovske vlade, „najviše vojno priznanje“ na Kosovu, a koje se dodeljuje za spremnost i saradnju sa kosovskom vladom.

Podsetimo, Priština je jula meseca saopštila da je za potrebe KBS-a nabavila turske bespilotne letelice TB-2 (turski barjaktar) koje proizvodi upravo Bajkar, međutim nije precizirao o kojem se broju radi. Vest o kupovini dronova tada je odjeknula regionom.

O tome čitajte u:

Rang lista oružanih snaga: Srbija na 58. mestu, Kosovo na 134, ostali u regionu između

KFOR na kupovinu barjaktara za KBS: Komandant KFOR-a ima primarnu nadležnost nad vazdušnim prostorom Kosova

Posle žetve na kombajnu, Kurti na turskim barjaktarima

DW: Balkanska pomama za „Bajraktarima“

Po drugi put Mehaj pozvao da se donira KBS-u

Najviši prištinski zvaničnici, a pre svih Kurti je još od preuzimanja vlasti neretko govorio o napretku KBS-a, kako njenih pripadnika u pogledu obrazovanja i usavršavanja, tako i povodom ulaganja u ove snage. Januara meseca izjavio je da je budžet za KBS 2022. godine udvostručen u odnosu na 2021, a da je u 2023. za 20 odsto veći.

Avgusta meseca kosovsko ministarstvo odbrane, saopštilo je da je KBS za dve godine uvećan broj pripadnika za 1.836, ali i da su ulagali u savremeno naoružanje i obuku.

Juče je, međutim, stigla nova najava – da će se kosovskim snagama sledeće godine pridružiti još 600 pripadnka KBS i još 500 policajaca.

„Neće moći da nas zaustave ni na jugu, ni na severu. U 2024. imaćemo još 600 vojnika i 500 policajaca više za pravo i ustavnost, za odbranu i bezbednost našeg Kosova“, rekao je Kurti.

Ova najava naišla je na kritike Srpske liste i zvaničnog Beograda – da kosovski premijer planira da stvori „monoetničko Kosovo“ i izvrši „progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju“, uz poziv međunarodnoj zajednici da to spreče.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.