Podignuta optužnica protiv 20 članova ‘Balkanskog kartela’

Kokain Balkanski kartel
FOTO: Policija Španije/Nova.rs/ilustracija

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba pod sumnjom da su učestvovali u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina.

Prema saopštenju Tužilaštva, reč je o članovima organizovane kriminalne grupe „Balkanski kartel“.

U Srbiji je do sada je uhapšeno 14 osoba protiv kojih je podignuta optužnica i oni se nalaze u pritvoru, saopštilo je Tužilaštvo 6. novembra.

Preostalih šestoro su u bekstvu i za njima su raspisane međunarodne poternice.

Najveći broj njih uhapšen je početkom maja i, prema saopštenju TOK, tereti se za šverc kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine.

Zaplene kokaina, koje se dovode u vezu sa ovim kartelom, bile su van teritorije Srbije.

Najveća zaplena, oko 4,5 tona kokaina, bila je na ostrvu Aruba u karipskom moru.

U Belgiji su zaplenjene 1,2 tone kokaina, dok je 743 kilograma zaplenjeno u Holandiji.

„Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava. Reč je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv ‘niškoj grupi'“, ističu iz Tužilaštva.

Odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal optuženima su blokirani svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina – stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

Iz Tužilaštva dodaju i da je ovaj postupak rezultat saradnje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sa nadležnim pravosudnim organima Francuske, Arube, Belgije i Кraljevine Holandije, kao i Europolom i Eurodžastom (Eurojust).

Za razotkrivanje kartela bile su ključne informacije sa mobilne aplikacije Skaj.

„Prikupljani su krucijalni dokazi sa Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je razbijen ovaj „balkanski kartel“, precizirao je TOK.

Skaj aplikacija poslužila je kao prozor u tajne kanale komunikacije kriminalaca širom sveta.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon „krekovanja“ Skaj aplikacije infiltrirali u  komunikacije na aplikaciji i sredine februara 2021. su uživo čitali prepiske koje su se razmenjivale na oko 70.000 uređaja. Presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

Šira javnost u Srbiji se sa postojanjem Skaj aplikacije upoznala nakon što su 4. februara 2021. godine uhapšeni Veljko Belivuk i članovi njegove grupe koji se terete za pet ubistava, otmicu i silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Podaci dobijeni iz Skaj komunikacije doveli su do hapšenja i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Balkanski krijumčari droge u usponu su više od dve decenije, pokazuju izveštaji Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona Evropol (EUROPOL) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC).

UNDOC navodi da su grupe sa Balkana glavni akteri šverca kokaina u istočnu Evropu.

RSE

Pročitajte još:

Balkanski karteli preplavili Evropu kokainom: EUROPOL objavio izveštaj o drogi

Hapšenje „Balkanskog kartela“ u Španiji: Policija zaplenila više od 2 tone kokaina

Najveća zaplena u istoriji Španije: Oduzeto 9,5 tona kokaina Balkanskog kartela

MUP Srbije: Zaplenjeno 2,7 tone kokaina na Atlantiku, uhapšene 4 osobe u Srbiji

Zaplenjene dve tone kokaina na Atlantiku, hapšenja u Beogradu i Novom Sadu

MUP Srbije: U međunarodnoj akciji zaplenjeno 750 kilograma kokaina, uhapšeni Srbin i Hrvat

MUP: Razbijena najveća kriminalna organizacija za trgovinu drogom sa Balkana, dovode se u vezu sa zaplenama više tona kokainaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.