Lajčak u PR – večeras sa Bisljimijem, sutra sa opozicijom, planira da uskoro poseti BG

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Specijalni izaslanik Evropske unije, Miroslav Lajčak, boravi danas i sutra na Kosovu, dok ujedno planira posetu Beogradu, potvdili su iz Evropske unije za KoSSev.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, doputovao je danas u Prištinu. O dolasku Lajčaka javnost nije bila obaveštena.

„Specijalni izaslanik Evropske unije, Miroslav Lajčak boravi danas i sutra na Kosovu u sklopu napora EU da se proces pokrene“, kazao je za KoSSev portparol EU Peter Stano.

Ujedno otkriva da Lajčak putuje za Beograd, ali bez preciziranja i kada će do toga doći.

„On (Lajčak) takođe planira da uskoro poseti Srbiju i razgovara o narednim koracima“, naveo je Stano.

O novoj poseti Lajčaka mediji izveštavaju još od prepodnevnih sati.

Radio Slobodna Evropa, pisao je da će Lajčak razgovarati sa prištinskim zvaničnicima o novom nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, te da će se sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem i predstavnicima opozicije.

U međuvremenu su prištinski mediji izvestili da je iz kabineta Besnika Bisljimija potvrđeno da će se on večeras sastati sa Lajčakom, a da će potom biti izdato saopštenje.

Lajčak uoči ovog sastanka nije želeo da govori za medije, a za sada nema potvrde da li će se i kada izaslanik EU sastati sa Kurtijem.

Sa druge strane, prethodno su predstavnici opozicije potvrdili da će se sutra sastati sa Lajčakom.

Izaslanik EU bi trebalo da se sastane sa liderom PDK, Memljijem Krasnićijem, predsednikom LDK, Ljumirom Abdidžikuom i šefom AAK, Ramušem Haradinajom.

Početak sastanka se očekuje posle 10.00 časova, piše prištinska Koha.

Lajčak boravi u poseti Prištini i Beogradu, iako je još prošle nedelje, a nakon odvojenih susreta Kurtija i Vučića sa predstavnicima EU, saopštio da će ubrzo sazvati novi susret u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, međutim, kazao je danas Tanjugu da je Priština odbila poziv za sastanak koji je, kako je rekao, trebalo da se održi 7. novembra, a dok ga je Beograd prihvatio.

„Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sutrašnji sastanak u Briselu, jednostavno otkazan“, kazao je Petković uz optužbe na račun Prištine da je dijalog, normalizacija i deeskalacija situacije ne zanimaju.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno su se prošlog meseca sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Sastanku je prethodila poseta „velike petorke“ Beogradu i Prištini, koja je Kurtiju i Vučiću predstavili novi, kako su naveli, „moderni i balansirani evropski predlog“ o statutu Zajednice srpskih opština.

Vučić i Kurti nisu bili spremni da se dogovore oko novog evropskog predloga za Zajednicu opština sa srpskom većinom bez uzajamnog uslovljavanja – saopštio je pet dana kasnije, odnosno nakon sastanaka u Briselu visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Sa druge strane, kosovski premijer i predsednik Srbije u svojim izjavama ostali su na sličnim pozicijama kao i prethodnih meseci.

Srbija želi da se primene svi sporazumi, uključujući i Osnovni sporazum iz februara ove godine, kao i Ohridski, uz dva uslova – da nema de fakto ili de jure priznanja Kosova i članstvo u UN, saopštio je Vučić.

Kurti je još jednom, zahtevao potpis Osnovnog sporazuma i Ohridskog, uz optužbu da je to Vučić odbio, da se sporazumi sprovedu u celini, momentalno i bez uslovljavanja.

Sa druge strane, francuski predsednik, nemački kancelar i italijanska premijerka pozvali su nakon ovog sastanka u zajedničkom saopštenju – Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju da isporuči de fakto priznanje.

Sa istim navodima izašla je krajem oktobra i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje posete Beogradu i Prištini.

Više o najnovijim dešavanjima u sklopu dijaloga čitajte na našim tematskim stranicama: Briselski proces i Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.