Vučić: Preko Kosova hoće da sruše celu Srbiju, priznanje je samo deo pritiska

Grčka i Španija podižu nivo diplomatske saradnje sa Kosovom, uoči posete Palmera i Lajčaka, i dijaloga u Briselu – to je za Srbiju bolno, ali se nada da Grčka neće napraviti istu grešku kao Izrael. Radi se o narastajućem pritisku na Srbiju da prizna Kosovo, ali to je samo jedan deo pritiska. Ovo su ipak samo pripreme za ono što će uslediti od oktobra do marta. Drugi je geopolitički da se Srbija zaustavi u ekonomskom rastu, i to kao lider regiona, jer se vidi kao hegemon. Srbija je dobra samo kada sluša i kada je slabija. Srbija je htela kompromis za Kosovo i Metohiju ali su na vlasti u Prištini jastrebovi velikoalbanske politike koje podržava Nemačka. Nemačka je ipak Srbiji potrebna, a Srbija će se braniti tek kada bude doterana uza zid.

Ovo su neke od ključnih poruka srpskog predsednika večeras. U toku je Ćirilica na TV „Happy“, u kojoj Aleksandar Vučić u najvećem delu govori o Kosovu, ali i ostalim, kako vidi, pritiscima na Srbiju. Istovremeno govori o uspehu svoje ekonomske politike, navodeći da Srbija nikad ekonomski nije bila snažnija, ali i užasnim delima bivše vlasti i sadašnje opozicije.

Osim što je najavio Lajčakovu i Palmerovu posetu Beogradu, koji danas i sutra inače borave u Prištini, Vučić je kazao da mu Metju Palmer „neće ništa novo reći“, već da će kroz pritisak sprovoditi svoju politiku, kao i Lajčak koji „mora da sluša kada mu Berlin i Pariz kažu da Kosovo mora da bude nezavisno“.

Najavio je da će naredna tri dana za njega možda i biti najteža, dok su dosadašnji pritisci ipak „samo pripreme“ za one koji slede na Srbiju od oktobra do marta naredne godine.

„Oni nam sada crtaju za ono što nameravaju da rade i moramo dobro da se priremimo“, poručio je.

Grčka i Španija podižu nivo diplomatske saradnje sa Kosovom, za Srbiju to bolno

Srbija je davno predosetila opasnost da bi Grčka mogla da prizna nezavisnost Kosova jer je već prevazišla oficira za vezu, otvarajući trgovinsku kancelariju sa Kosovom još u vreme kada su postojale takse, a što je bilo iznenađenje za Srbiju, premda se nadajući da Grčka neće ići dalje, objasnio je Vučić.

„A onda smo u petak popodne obavešteni redovnim diplomatskim kanalima. Naš ambasador je pozvan na sastanak u Grčkoj i obavešten je da oni i dalje unapređuju saradnju sa Kosovom i sada tu kancelariju za trgovinske odnose unapređuju u kancelariju za kosovske interese i da podižu nivo komunikacije do nivoa političkih direktora ministarstva spoljnih poslova“.

Za predsednika je takođe „čudna“ već najavljena poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendidiasa Prištini, najavljena za ovu nedelju.

„Za nas je to naravno bolno, razočaravajuće, teško, ali očigledno da je, a da ne govorim ja da li je to pritisak, ili je to grčka politika, da ne vređam tu divnu zemlju, nama uvek bratsku, u nadi da neće doneti pogrešnu odluku kakvu je doneo Izrael“, upozorio je takođe Vučić.

Objasnio je i zašto se to dešava.

„Vidite da i Španija uspostavlja svoju kancelariju, prvu, dakle, na nižem nivou od one koju ima Grčka u Prištini i to se radi sve u isto vreme“, kazao je predsednik, objašnjavajući i da su odluke usledile upravo samo dan uoči posete Palmera i Lajčaka Beogradu, odnosno, nekoliko dana ili dve nedelje uoči nastavka dijaloga u Briselu.

„Da su slučajnosti, mnogo bi ih bilo, a u slučajnosti, iskustvo nas uči, da ne treba da verujemo“, naglasio je.

Priznanje Kosova samo jedan deo pritisaka, drugi je ekonomski slomiti Srbiju

Ipak, predsednik kaže da nema potrebe za panikom, jer je to deo „velikih“, „sve ozbiljnijih pritisaka“ koje je Srbija očekivala. Radi se o „narastajućem pritisku“ EU i SAD o rešenju za kosovsko pitanje.

„A rešenje je za njih uvek priznanje Kosova“, kaže.

„To je ono što ste danas mogli da vidite. Niko neće Vjosu Osmani da ispravi kada govori o obostranom priznanju. Niko neće da ih ispravlja ni kada pričaju o tužbama za genocide protiv Srbije, ni kada su Srbi serijski silovatelji. Neće da ih ispravljaju kada pričaju o ratnoj odšteti, a oni su odcepljivali suvereni deo teritorije jedne zemlje. Suočite se sa tim da vam drže pridike svakog dana, a oni napišu određene non pejpere, oni ih objave – od Tirane do Prištine. 

Tvrdi da i Priština zna da su „izmišljotine“ da iza non pejpera stoji Aleksandar Vučić.

„Dakle, nijedan veze sa Beogradom nema, a onda optužuje mene da ja iza toga stojim. Inače, Kohu Ditore vodi čovek koji je srž njihovog pregovaračkog tima i Suroi i mnogi drugi“, objasnio je takođe.

Međutim, potrebno je Srbiju doterati uza zid, naglasio je Vučić.

„Staviti uza zid da bude u teškoj situaciji zbog njihovih geopolitičkih interesa. Da nisu ti geopolitički interesi samo priznanje Kosova – to je jedan deo“.

Postoji, međutim drugi deo o kojem predsednik nije znao sve do 2012, a tiče se toga da se Srbija zaustavi u svom ekonomskom rastu.

Citirao je neimenovanog kineskog zvaničnika koji mu je kazao: „Nije Kosovo sve u Srbiji, ali preko Kosova hoće da sruše celu Srbiju“. I to nije daleko od istine, iako će vam govoriti da su najmoderniji, najbolji oni političari koji će sa oduševljenjem da prihvate nezavisnost Kosova, a da pri tom Srbija ne dobije ništa, ili da dobije lepu priču od tri meseca u zapadnim novinama, a da završi kao Zoran Zaev o Prespanskom sporazumu“.

Međutim, sa druge strane, srpski predsednik je objasnio u čemu se sastoji taj drugi deo:

„Svako zaustavljanje Srbije u njenom ekonomskom razvoju je za nas katastrofa. Zato moramo da se trudimo da laviramo koliko možemo, da se borimo da čuvamo mir i stabilnost, da ne budemo izolovani ni od koga, da nastavljamo da vodimo razgovore i pregovore sve vreme jer mi dobijamo na vremenu“.

Srbija vremenom dobija zbog ekonomskog razvoja, te se zato, kako to predstavlja Vučić, svima žuri da ekonomski slome Srbiju, usled gepolitike.

„Srbija je dobra samo kada sluša i kada je manja i slabija od svih ostalih u regonu. Tada su svi ostali mirni i zadovoljni. Onog sekunda kada Srbija postaje ekonomski snažnija (…), Srbija odmah postaje hegemon. Suština je u tome kada se Srbija ponižava. Kada se Srbija izvinjava, kada je Srbija slaba, tada je dobra“, takođe je kazao Vučić.

Izvinjenje je viteško delo, dodao je sa druge strane, ali kada se neko izvinjava, a ne zna se za šta se izvinjava, onda to nema nikakvog smisla.

„Ja ih čekam. Oni u ovom trenutku nisu još uvek iskamčili priznanje ponekih zemalja za Prištinu. Zato što hoće da kažu da poštuju vašingtonski sporazum, a ja im evo u brk kažem svima: ‘Samo vi svoj posao! Iznenadićete se kada budete videli kakav će naš odgovor da bude. Videćete koliko će zemalja da povuče priznanje istog dana kada nam budete pokazali prvu zemlju. Srbija tada više neće da pita ni Ameriku ni Evropu. E onda ćete da vidite kako jedna mala Srbija je u stanju da se bori kad je doterate u poziciju, kako se kaže u britanskoj ratnoj doktrini ‘rat in the corner’ – pacova u uglu. Tada će da vide kako će Srbija da se bori snažno’.“

Jastrebovi velikoalbanske politike koje podržava Nemačka

Suprotno tome, srpska delegacija je kako naveo „sto puta, hiljadu puta“ nudila kompromis i htela da razgovara o svemu.

Međutim, primera radi, na predsednika je nedavno, kako je kazao, skočilo njih sedam.

Osvrćući se na utiske sa Brda kod Kranja, iako kaže da nije nijednu uvredu uputio kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, ona je nastavila sa optužbama na račun Srbije o genocidu i ratnoj odšteti, te se onda predsednik upitao, da li oni uopšte žele da razgovaraju. Shvatio je da bi onda neko najviše voleo da ponovo bombarduje Srbiju, što nije realno zbog mudre i pametne srpske politike.

„Ali vi vidite da su došli neki jastrebovi velikoalbanske politike na vlast koji uživaju ogromne simpatije zapada, posebno Nemačke, ne toliko Amerike koliko Nemačke“, istakao je.

Objasnio je da ministarku spoljnih poslova Kosova Doniku Gervalu Švarc, Nemačka doživljava „kao svoju“, jer je udata za nemačkog političara, dok je Kurti oženjen Norvežankom, Vjosa Osmani je američki đak što su dodatne veze.

Suština je u tome da su to, kako Vučić kaže, „pravi albanski jastrebovi“, koji se zalažu za Veliku Albaniju, iako su ih neki u Srbiji predstavljali kao „fine, dobre ljude“. Tako je Kurti, zapravo „bio heroj“ dela srpskih medija i političara, kazao je nabrojavši Danas, Nova S, N1, Đilasa, Radu Trajković i Mariniku Tepić.

Imao je utiske i na sučeljavanje sa Kurtijem na nedavnom samitu lidera zapadnog Balkana u Minhenu, rekavši da, dok je izlaganje Kurtija o granicama naišlo na oduševljenje, istovremeno su se „užasnuli“ sa Vučićevim odgovorom, shvativši da odustajanje od Kosova „neće ići baš tako lako“.

Srbija ipak mora da sarađuje sa Nemačkom, i od Srbije i Amerike mora da napravi svoje saveznike. O kancelarki Merkel i dalje ima najbolje utiske, iako ona ide za par meseci.

Ipak dosadašnji pritisci su samo pripreme za one koji slede na Srbiju od oktobra do proleća naredne godine.

Iako je imao kritički osvrt na novi dokument sa Džon Hopkins univerziteta, u delu razgovora o NATO-u i tome kako je Srbija praktično sada u okruženju alijanse, pohvalio je odnose sa Jensom Stoltenbergom, napomenuvši da je NATO pomagao Srbiji u vezi sa pitanjem bezbednosti na Kosovu.

Naglasio je ipak da je Srbija vojno neutralna zemlja, što je potvrđeno ne samo kroz skupštinski dokument, već i od pre par dana kroz dokumenta najveće stranke, kojom on rukovodi, te da NATO to poštuje.

„Ali nije i neće biti lako“, dodao je.

Užasna srpska vlast za Kosovo od 2004 – 2011

On ipak nije mogao da da obećanje građanima u vezi sa pregovorima o Kosovu.

„Mi smo u toliko teškoj situaciji. Do potpune propasti su nas dovele naše decenije nerada, bežanja sa Kosova, a tim ljudima to ne možete da zamerite jer su tražili bolje za sebe i svoju decu“.

Kaže da su postupci srpske vlasti po pitanju Kosova bili užasni od 2004. do 2011.

„To je užas užasa, to je kada imate slabu vlast, tuču za presto, užasno slabe lidere, kad vam je zemlja slaba“, objasnio je ovaj period.

I večeras je ponovio da kosovske Albance nije briga za ZSO. Takođe, Albanci nisu hteli ni da pristanu na to da kada im je srpska strana zatražila da se pronađu nestali na Kosovu, kao što je Đakovica – da to urade odmah i to svojim resursima, dok je Srbija spremna da sa svoje strane na teritoriji centralne Srbije odmah radi na iskopavanju na osnovu informacija iz Prištine.

„Samo vi uradite to isto, pošto mi znamo informacije. Nema dogovora, nećemo to, neće. To ja vam dajem zvaničnu informaciju, odbili su Albanci“, ponovio je predsednik i večeras, podsećajući na ono što je govorio tokom razgovora u Briselu kada je Avdulah Hoti bio premijer.

„Daj da bude pravda i za srpske i albanske žrtve. Samo poštenje hoćemo. Ne može to, jer moraju zločinci, silovatelji, krivci da budu samo Srbi“, objasnio je način komunikacije sa kosovskom delegacijom.

 



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.