Lajčak sa Kurtijem o sastanku na visokom nivou; Preneo stav EU o uslovima za ZSO

FOTO: Prinscreen/Kosovo online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravi u Prištini gde se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Razgovarali su o evropskom predlogu, ali i o pripremama za sastanak na visokom nivou, premda nije precizirao kada će se održati.

„Razgovarali smo o svemu što je u predlogu, razgovarali smo o svemu što je na agendi dijaloga. Ali osnova našeg razgovora je predlog koji sam predstavio 9. septembra“, kazao je Lajčak u kratkoj izjavi za medije.

I prilikom ove posete kazao je da sve što je u dijalogu potpisano, mora biti sprovedeno.

„Ono što moram još jednom da ponovim je pacta sun servanda, što znači da sve što je dogovoreno u dijalogu, mora da se sprovede. Ovako se dolazi do normalizacije“, kazao je Lajčak.

Lajčak je i tokom prethodne posete Prištini, pre manje od 10 dana, nakon radne večere sa Kurtijem i Bisljimijem, kazao da svi sporazumi moraju da se primene, ali i da su se oko toga sa njim složili i prištinski zvaničnici.

Na pitanje novinara da li je sa kosovskim premijerom razgovarao o šest uslova za formiranje ZSO koje je postavila Priština, kazao je da jesu, te da je Kurtija obavestio o stavu EU, ali i nije otkrio koji je to stav.

„Razgovarali smo o ovom problemu i obavestio sam premijera o našoj poziciji. Ne želim da javno iznesem pravne analize, mislim da je bilo korisno što smo još jednom razgovarali o tome“, zaključio je.

Uoči radnog ručka sa specijalnim evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, kosovski premijer Aljbin Kurti jutros je održao sastanak i sa ambasadorima na Kosovu. Upoznao ih je, kako je saopštio, sa stavovima vlade uključujući sa šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština koje je izlistao prošle nedelje.

Pored evropskog predloga, kako je kazao Lajčak, razgovarali su i o pripremama za sastanak na najvišem nivou, odnosno budućem susretu kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„Želimo da se pobrinemo da idemo napred na osnovu ovog predloga i da, kada dovedemo dvojicu lidera u Brisel, sastanak bude konstruktivan“, zaključio je Lajčak.

Iz Prištine specijalni izaslanik EU putuje u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nova poseta Lajčaka, deseta od septembra, usledila je u jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština i zaključi dogovor na osnovu francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga.

Kurti se sve do skorije protivio formiranju Zajednice srpskih opština. On je prošle nedelje, međutim, po prvi put pomenuo mogućnost formiranja ovog tela, ali uz uslove koji bi, prema njemu, trebalo da se ispune:

Mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na Severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU.

Kurtijevi uslovi, međutim, do sada nisu naišli na reakciju međunarodne zajednice ili barem javnost sa tim nije upoznata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.