Krst od 6 metara postavljen na Malom Zvečanu na crkvištu iz ranohrišćanskog vremena

FOTO: Kontakt plus

Uz pravoslavni obred i svečano, u prisustvu vladike Raško-prizrenskog Teodosija i sveštenika iz ove eparhije, građana Kosovske Mitrovice, Zvečana i okoline, u subotu na Svetog Jovana Proroka i Preteče postavljen je i osveštan krst u blizini drevne tvrđave na Malom Zvečanu. Sa visinom od 6 metara, težak oko 300 kilograma, postavljen je na uzvišenju iznad ostataka ranohrišćanskog hrama koji je posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju.

„Časni krst je nepobedivo naše oružje. Časnim krstom se branimo od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Sv. car Konstantin, ugledavši krsno znamenje na nebu čuo je glas – ‘Ovim pobeđuj. Pobeđuj neprijatelje svoje, da oni ne bi pobedili tebe’,“ rekao je Vladika Teodosije.

„Ovaj krst treba da bude opomena da čuvamo sveto Kosovo i Metohiju, zemlju koju nismo ni stekli ni kupili, nego smo je nasledili od svojih svetih predaka, i imamo obavezu i dužnost da sve to što smo nasledili sačuvamo i predamo budućim pokolenjima. Gledajući ovaj časni krst i ostatke hrama koji je ovde postojao, to nas još više obavezuje da istrajemo, ostanemo i opstanemo na našem svetom Kosmetu.“

FOTO: Kontakt plus radio

U podnožju krsta nalaze se ostaci ranohrišćanskog hrama Svetog Dimitrija po kojem je Kosovska Mitrovica, uz Sremsku i dobila ime, a posle rata i novoizgrađeni gradski hram.

Otkopavanja crkve iz prvih godina nove ere su se vršila proteklih nekoliko godina. 

Pronađeno crkvište (IX-X vek) iz vizantijskog perioda nalazi se u rejonu Malog Zvečana, odnosno pod drevnim gradom Zvečanom.

Sa uzvišenja pruža se širok pogled na više strana – prema Kosovskoj Mitrovici, Kosovom Polju, Prokletijama, Čakoru, obroncima Kopaonika i Mokre Gore.

Prema predanju Sv. Kralj Stefan Dečanski bio je sahranjen na ovom mestu 1331. godine nakon pogibije u zvečanskoj tvrđavi a njegove mošti su potom posle 8 godina prenesene u Manastir Visoki Dečani.

Eparhija Raško-prizrenska namerava da se i ovaj hram obnovi.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.