Splavarenje Ibrom – Crveni meteo alarm i riblja čorba s gazivodskom ribom, a balon Feniks nad Leposavićem

Ni crveni meteo alarm nije sprečio organizatore manifestacije „Splavarenje Ibrom – Spust bez granica“ da održe makar jedan deo aktivnosti. Na mestu odakle je sve pre petnaest godina počelo, i ove godine, u kišnoj julskoj sezoni okupilo se oko osam ekipa, koje su se takmičile u sada već tradicionalnom kuvanju riblje čorbe u prirodi i kampovanju. Ipak, ove godine je najveće oduševljenje izazvalo poletanje balona koje se na ovoj manifestaciji dogodilo po prvi put. Glavna atrakcija – splavarenje, odloženo je za neke lepše i sunčane dane. Šta se događalo na krajnjem Severu Kosova među ljubiteljima prirode u egzotičnoj video priči donose kolege sa RTV Mira.

„Vikend koji je pred nama i taj crveni meteo – alarm neće nam dozvoliti da splavarimo. Iz tih razloga je odloženo splavarenje do daljnjeg za ovu godinu. Videćemo kakvo će u narednom periodu vreme da bude, da li ćemo moći da organizujemo barem splavarenje,“ rekao je jedan od organizatora ove manifestacije i njen gotovo zaštitni znak, Srboljub Milosavljević.

Ibar, toliko opevana i slavljena reka, kao i svaka voda koja od planinskog izvora protiče gradovima i drugim naseobinama, dolinama i rukavcima, ima svoje ćudi – makar brzake, virove, u kišnim periodima – nadošlom i mutnom vodom koja se preliva koritom.

Manifestacija uz Ibar, kao i sama reka, takođe ima regionalnu priču. Njen smisao jeste upravo u povezivanju mladih i podsticanju njihove motivacije upravo kroz raznovrsne aktivnosti. Tako su i ove godine tu gosti iz više severnih opština – Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka, ali i onih južno od Ibra. Četiri mladića iz sportsko-turističke organizacije iz Gračanice, odabralo je svoje mesto za kampovanje ali i roštilj. Ovde su prvi put.

„Za sad je lepo. Nadam se da će celog vikenda da bude tako,“ kaže Nemanja Dimitrijević.

Šarene se šatori, žamoraju ljudski glasovi u masi, grupice prijatelja raštrkane, ćaskaju uz pivo, uživaju u hrani i druženju, sportskim igrama, crvene se uniforme revnosnih timova mladih volontera Crvenog krsta, spremnih za akciju, „dok ne stigne lekarska pomoć“, ali se i nadaju da neće zatrebati…

Došao je trenutak i da sa poljane poleti balon, ako već vodom ne može čamac. Vlasnici – porodica Miladinović ispred kluba koji su nazvali Feniks, jedan od samo dva kluba  i dva balona, koliko ih u Srbiji postoji, kako otkriva Goran Miladinović, koji je, priznaje „presrećan“ što upravo nad leposavićkom opštinom leti jedan od dva balona.

Najvažnija je odvažnost ali i prvo poletanje i posmatranje iz ptičje perspektive, otkriva.

„Ovo je jedinstvena prilika za našu opštinu i naš narod. Meni je drago pošto sam i ja građanin opštine Leposavić i bavim se tom mojom srećom, balonarstvom,“ ponosno i srećno govori Miladinović.

Ako splavarenje nije bilo bezbedno, jeste kuvanje riblje čorbe. Mirisi su dolazili iz posuda koje su se u povečerju još uvek dimile, u kojima se tokom dana crvenila i krčkala omiljena tekućina. Treće i drugo mesto – novčanu nagradu ove godine podelile su ekipe „Kosmet put“ i „Proždri me“, a apsolutni pobednik sa tajnim začinom je ekipa iz Zubinog Potoka. Nagrada – vikend boravak za dve osobe u MujEn Lux hotelu na Kopaoniku koji daruje vikend na za dve osobe.

„Pa stavili smo samo našu Gazivodsku ribu – lepu i čistu. Samo ćemo da kažemo da su bile tri vrste ribe, jer ne smemo da izdajemo recept,“ kaže jedan od pobednika, Saša Ivković. Drugi član tima – Branko Sovrlić, grleći ga, dodaje da je očekivao pobedu.

Kraj večeri ulepšao je lokalni bend „The Acoustic Vibes” zvucima domaće muzike koji su uprkos kiši svirali na otvorenom.

Pre 15 godina grupa ljudi krenula je niz Ibar iz sela Postenje kod Leška zabave radi i tako se rodila sportska-kulturno-zabavna manifestacija „Splavarenje Ibrom Spust bez granica“. Iz godine u godinu sve više prijatelja ima. Danas okuplja i do 800 posetilaca. Našeg tinejdžera u svoj kalendar znamenitosti uvrstila je i Turističke organizacije Srbije.

Ima vremena da do ovog veselog kampa skoknete i danas, a dogodine, pravac – splavarenje!

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.