KP: Danas i narednih dana kontrola ugostiteljskih objekata

Kosovska policija
Foto: KoSSev

Kosovska policija je danas u 10 časova započela akciju kontrole preko sto hotelskih objekata, motela (pansiona) na teritoriji Kosova, u cilju sprečavanja i suzbijanja nezakonitih aktivnosti, navodi se u saopštenju Kosovske policije.

U saopštenju se ne pricizira o kojim objektima se radi, kao ni to da li je ova akcija sprovedena i na Severu. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, pretreseni su i neki objekti u opštini Zvečan, a reč je o poznatim restoranima.


Privatne apoteke u četiri opštine na Severu danas nisu radile do kasnih popodnevnih sati. Još uvek nema zvaničnog obaveštenja zašto su bile zatvorene. Radio Kontakt plus ranije danas je javio da su zatvorene jer su kosovske vlasti navodno najavile i njihovu kontrolu. Kada je naša ekipa obišla ove objekte na nekima od njih bila su istaknuta obaveštenja da je u pitanju „kolektivni odmor” a na nekima da je „zbog nemogućnosti nabavke lekova, apoteka zatvorena do daljnjeg”.

Prva faza – kontrola posećenijih objekata

Napominju da će kontrola biti nastavljena u narednim danima u svim objektima ove vrste poslovanja (registrovanih i neregistrovanih), a da su u prvoj fazi, koja je danas započela, u fokusu bili posećeniji objekti, kao i da su identifikovana tri objekta koja su nezakonito poslovala.

U saopštenju navode da su u ovu policijsku operaciju uključene sve nadležne policijske jedinice i specijalne jedinice za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, jedinice za borbu protiv trgovine ljudima, zatim inspektori Ministarstva trgovine i inspektora Poreske uprave Kosova.

Dodaju da se kontrola ugostiteljskih objekata vrši radi utvrđivanja i praćenja svih nepravilnosti, kao i da je cilj akcije da se „sve osobe za koje postoji sumnja da su uključene u nezakonite aktivnosti izvedu pred organe pravosuđa“.

Nova akcija Kosovske policije usledila je desetak dana nakon akcije hapšenja u više opština na Kosovu, uključujući i četiri severne opštine, u kojoj je uhapšeno 19 pripadnika Kosovske policije (jedanaest Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka) koja se sumnjiče da su umešana u krijumčarenje, organizovani kriminal, korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Akcija je izazvala i veće kontraverze u javnosti, pre svega zbog povređivanja civila, koji su se prema svedočenjima zatekli na licu mesta, ili su bili u svojim dvorištima, kao i povređivanju dva pripadnika UNMIK-a, ali i zbog materijalne štete koja je pričinjena na privatnim objektima i automobilima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.